TÜRKİYE Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’de hayvan sayısında ve et üretiminde ciddi azalma olduğunu belirterek, “Bunun kabul edilmesi gerekir ve buna yönelik önlemler alınmalı. Onun için damızlık hayvan ithalatı yapılmalı” dedi. Yetkin, TZD Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’nın Türkiye’den domates ithalatını durdurması, hayvancılık ve et ithalatındaki gelişmeler ile İsrail-Türkiye arasındaki tarımsal ilişkilere yönelik açıklamalarda bulundu. İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısının onaylanamayacağını ve bu ülkeyi kınadığını ifade eden Yetkin, zaten Türkiye’nin de bununla ilgili tavrı ortaya koyduğunu anımsattı.
Ambargo konulması
Türkiye’nin İsrail ile tarımsal alanda, hayvancılık alanında, iki ülkedeki ziraat fakülteleri arasında ve Ar-Ge çalışmaları alanında imzaladığı anlaşmaların ve işbirliklerinin bulunduğunu belirten Yetkin, Türkiye’nin kullandığı tohumların da yüzde 60’ını İsrail’den ithal ettiğini anlattı. Türkiye’nin İsrail’e yılda 1,5 milyar dolar tarımsal ürün ihraç ettiğini, buna karşılık bu ülkeden yılda 1 milyar dolarlık ürün aldığını belirten Yetkin, “Toplumdaki bu tepkileri siyasi anlamda doğru buluyorum ancak ekonomik ilişkilerin sürdürülmesinin kendi ülkemiz yararına olduğunu düşünüyorum” dedi.
Ukrayna’ya 3 milyar dolarlık ihracaat
Ukrayna’nın Türkiye’den domates ithalatını durdurmasına ilişkin olarak da Yetkin, bu ülkeye yılda 3 milyar dolarlık tarımsal ürün ihraç edildiğini, buna karşılık 6 milyar dolarlık ürün ithal edildiğini söyledi. Ukrayna’nın yanlış teşhise dayanarak Türkiye’den domates ithalatını geçici olarak durdurduğunu anımsatan Yetkin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinin uluslararası hukuka aykırı olarak nitelediği ithalatı durdurma kararı hakkında görüşmelerde bulunmak için Ukrayna’ya gideceğini kaydetti. Ukrayna’ya ihraç edilen domates, patlıcan, biber gibi ürünlerden sadece domateste “güve” denilen zararlıya rastlanıldığını söyleyen Yetkin, Türkiye’de domates hasadının 10 gün içinde biteceğini ülke olarak azla etkilenilmeyeceğini söyledi. Yetkin Ukrayna yetkililerinin tarım ürünlerinde bu yıl üretim fazlası olduğu için Türkiye’den bu ürünlerin getirilmesine gerek kalmadığı şeklinde düşündüklerini belirtti.
Tarım ürünleri çok iyi denetlenmeli
Yetkİn, Türkiye’nin de bu tür uygulamalara maruz kalmaması için tarım ürünlerinin tarladan tüketiciye ulaşana kadar geçen sürede çok iyi denetlenmesi gerektiğini söyledi. İbrahim Yetkin, hayvancılık ve et ithalatına ilişkin değerlendirmesinde de karkas et kilogram fiyatının 18 liradan 12 liraya kadar düştüğünü, bu fiyatın daha ne kadar düşeceğinin belli olmamasının kaygı verici olduğunu belirtti. Daha önce hayvanlarını uygun fiyata alan üreticiler için bunun sorun olmayacağını ancak hayvanın kilosunu 12 liranın üzerinde alan üreticilerin bu durumda mağdur olacaklarını ifade eden Yetkin, şöyle konuştu: “Üreticiler kestikleri hayvanların yerine yenisini koyamıyorlar. Ahırlar boşalıyor. Türkiye’de hayvan sayısında ve et üretiminde ciddi düşme var. Bunun kabul edilmesi gerekir ve buna yönelik önlemler alınmalı. Onun için damızlık hayvan ithalatı yapılmalı.”