Öğretmenlik ve milletvekillği yaptığı yıllarda yaşadığı anılarını kaleme alan Gazalcı kitabında, Sivas’ta köy öğretmenliğiyle başlayarak TBMM’ye uzanan yolculuğunu anlatıyor.
Gazalcı, kitabında; Denizli’de yaşadığı sürgünleri, büyük öğretmen boykotuna katılımını, TÖS ve TÖB-DER mücadelesini, birlikte çalıştığı müdürleri, öğretmenleri, yargılanmasını, geçirdiği soruşturmaları, öğrencileriyle birlikte çıkardığı Biz de Varız gazetesini, valilerle, milli eğitim müdürleriyle yaşadıklarını, hapis günlerini anlatıyor. Anılar içinde eğitimle ilgili görüşlerine de yer veren Gazalcı’nın kitabında tarihi belge niteliğinde döneme ait çok sayıda fotoğraf da bulunuyor. Kitap, bu özelliğiyle bir dönemin öğretmen örgütçülüğü mücadelesini ve eğitimi tarihini de yansıtıyor.
Adnan Binyazar’ın önsözüyle başlayan ve 13 bölümden oluşan kitap, Türkan Saylan’ın ve bir öğrencisinin Mustafa Gazalcı’ya yazdığı mektuplarla son buluyor. Gazalcı yeni kitabının, öğretmenlerin, öğrencilerin, velilerin, eğitime ve siyasete ilgi duyan herkesin ilgisini çekmesini hedefliyor.