TÜRKİYE’nin ilk gökdeleni olan Başkent’in sembol binalarından Emek İş Hanı’nda özelleştirmeden sonra sonu gelmeyen tartışmalara bir yenisi daha eklendi. Çankaya Belediyesi’nin ruhsatsız olduğu gerekçesiyle mühürlediği gökdelende, mührün dört kez kırılıp tadilat çalışmalarına devam edildiğinin ortaya çıkmasının ardından bu kez de, otele dönüştürülmek istenen binada, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na (FSEK) muhalefet edildiği öne sürüldü.
Projenin eser sahibi Enver Tokay’ın varisi kızı Sera Tokay, iş hanındaki ruhsatsız tadilat çalışmaları sonucu “FSEK’dan doğan haklarına yapılan tecavüzün tespiti” istemiyle Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu.
Proje de onaylanma biçimi de hukuksuz
Tokay’ın, vekilleri Aydaş Liman Kurman Avukatlık Bürosu avukatlarından Levent Aydaş ve Umut Kurman aracılığıyla “tecavüzün men’i ve refi” talebiyle başvurduğu mahkemeye sunulan dilekçede, Sera Tokay’ın 1959 tarihli Emek İş Hanı projesinin müellifi merhum mimar Enver Tokay’ın kanuni mirasçısı olduğu vurgulanarak, yasal olarak zorunlu olan kanuni mirasçıların oluru alınmadan onaylatılan ve mimar Adnan Köprülü tarafından hazırlanan tadilat projesinin ve onaylanma biçiminin hukuka tamamen aykırı olduğu savunuldu.
İzinsiz çivi bile çakılamaz
Tespit istemine dayanak olarak da FSEK’nın çeşitli maddelerinde yer alan, “Eser sahibinin ölümünden sonra kanuni mirasçılar 70 sene daha müellifin haklarını kullanabilirler. Eser sahibinin izni olmadıkça eklemeler ve değiştirmeler yapılamaz. Eser sahibi, eserin mahiyet ve hususiyetlerini bozan her türlü değiştirmeleri men edebilir. Aslın maliki eseri bozamaz yok edemez ve eser sahibinin haklarına zarar veremez” ifadeleri gösterildi.
Üç kanuna da aykırı
Halen ruhsatsız olarak tadilata devam eden Talip Kahraman A.Ş. hakkında Çankaya Belediyesi’nin mühür fekki nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurunda bulunduğunun da hatırlatıldığı dilekçede, Talip Kahraman A.Ş’nin aynı anda İmar, Türk Ceza ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanunlarının birçok maddesini ihlal ettiği öne sürülerek Sera Tokay’ın, FSEK’dan doğan telif haklarına “tecavüzün men edilmesi ve yapının eski hale getirilmesi” istendi.