KEÇİÖREN Belediyesi, “Uluğbey Planetaryum Projesi” ile Başkent’te bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Gök Evi anlamına gelen “planetaryum” projesi ile gözünü uzaya diken Keçiören Belediyesi, Başkentliler’in gökyüzünü daha yakından izlemelerine fırsat veren bir merkez kuracak. İki bin metrekarelik alan üzerinde kurulacak olan planetaryuma, “Uluğbey” adı verilecek. Ayrıca, 14 metre çapındaki merkezde aynı anda yaklaşık 100 kişi uzay hakkında izleme, inceleme ve araştırma yapabilecek.
Gökte aradığını yerde bulacak
Amerika’da sayıları bin 500’e yaklaşan Gök Evi, Keçiören Belediyesi’nin “Uluğbey Planetaryum Projesi”ni hayata geçirmesiyle Başkent’te bir ilk olacak. Ankara Hürriyet’e proje hakkında bilgi veren Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, “Projenin hayata geçmesiyle birlikte vatandaşlarımız gökte aradığını yerde bulacak. İlk ve orta öğretime giden gençlerimiz ise uzay hakkında araştırmalar yapabilecek. Görsel etkinlik ve aktivitelerle uzayı daha yakından tanıyacaklar. Astronomi eğitimi dışında hazırlanan iki ve üç boyutlu eğitim, eğlence filmleriyle de tüm Başkentliler merkezimizde hoşça vakit geçirecekler” dedi.
Gök Evi için iki aday var
“Uluğbey Planetaryum Projesi”ni hayata geçirebilmek için Keçiören’de iki aday nokta belirlediklerini anlatan Ak, şöyle devam etti: “Ankara’nın ihtiyacını karşılayacak bir Gök Evi olacak. Ayrıca Gök Evi içinde 600 metrekare büyüklüğünde bir de fuaye ve sergi salonu yer alacak. Bu alanda gerekli eğitim seminerleri, sergiler ve çeşitli atölye aktiviteleri ile hem gençlerimiz, hem de aileleri güzel vakit geçirebilecekler. Çünkü belediye olarak, gençlerimizin ve halkımızın bilim ve uzay ile iç içe olabilecekleri, bu konuda inceleme ve deney yapabilecekleri özel bir alanı sağlamak amacıyla planetaryum yapımı projelendirildi.”
Taşınabilir planetaryum
GÖKYÜZÜNÜ, tanıtmak için kullanılan, halkın ilgisini çeken planetaryum, Gök Evi’nin yanısıra, “yıldız evi”, “gezegen evi” olarak da biliniyor. Dünyanın birçok büyük kentinde, sabit planetaryumlar yer alıyor. Son yıllarda ise kolayca taşınabilen ve kısa sürede kurulabilen taşınabilir planetaryumlar da üretilmeye başlandı.
Meteoroloji Kurtuluş Müzesi olsun
KEÇİÖREN Belediye Başkanı Mustafa Ak, ilçe sınırları içerisinde yer alan Meteoroloji Genel Müdürlüğü binasını “müze” yapmak istediklerini söyledi. Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in ilan edildiği dönemlerde Keçiören’in önemli bir merkez olduğuna dikkat çeken Ak, “Kurtuluşun başlangıcı olan Keçiören, şimdiye kadar bu yönüyle öne çıkmadı. Kurtuluş Savaşı yıllarında Atatürk’ün ‘karargah’ olarak kullandığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü binası, bakanlık tarafından tescillenmiş tarihi bir binadır. Şuan yalnızca Atatürk’ün odası müze olarak kullanılıyor biz buranın tamamını Kültür Bakanlığı ve Genel Kurmay Başkanlığı’nın katkılarıyla ‘Kurtuluş Savaşı Müzesi’ yapmak niyetindeyiz” diye konuştu.