1. Kardiyoloji Klinik Şefi Prof. Dr. Mehmet Bilge, 1,5 ay içinde 5 kez kısmi felç geçiren 68 yaşındaki Döne Bulut’un yapılan kontrollerinde “beyne giden ana damarın tıkalı olduğunun tespit edildiğini” söyledi.
Ana damardaki tıkanıklığın yerinin saptanması ve açılması için “anjiyografi” yapılmasına karar verildiğini ifade eden Mehmet Bilge, şunları anlattı:
Beklenmeyen kriz
“Beyni besleyen şah damarlarının anjiyografisi sırasında işlemin üçüncü dakikasında hastada, şiddetli göğüs ağrısı - kalp krizi oluştu, tansiyonu düşmeye başladı ve hasta şoka girdi. O an beyin damarıyla ilgili işlemi bırakıp kalbe geçtik. Kalp anjiyografisini yapmaya başladık. O esnada kalbi besleyen sol ana damar, sol ön inen arter, sirkumfleks ve sağ koroner arterlerde çok önemli darlıkların olduğunu gördük. Kalp Damar Cerrahisiyle görüştük onlar ‘hastanın ameliyat riski çok yüksek, ölür’ dediler ve ameliyata almak istemediler.”
Zor verilen karar
Prof. Dr. Bilge, hastanın ailesine riskleri anlattıklarını ve yapacakları işlemler için izin aldıklarını belirterek, ardından çok hızlı bir şekilde kalbe ilave destek cihazı takmadan (periferik damar hastalığı nedeniyle) sadece kalp piliyle hastanın önce kalbin sol ön inen, daha sonra sol ana koronerini açtıklarını, hemen ardından da beyin damarına stent taktıklarını dile getirdi. Bilge, “Bu bizim için büyük bir riskti. Çünkü hastanın hem beyin hem kalp damarları tıkalı üstüne üstlük hasta şokta. Hasta ya ölecekti ya ağır bir felç geçirecekti ya da biz büyük bir risk alıp hastayı kurtaracaktık. Oğlunun izin vermesi üzerine biz, 5 kişilik ekiple operasyonu çok kısa bir sürede tamamladık” diye konuştu.