Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin uyum maliyetlerini ve bildirim yükümlülüklerini azaltarak kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye katkı sağlayacak yeni düzenlemeleri hayata geçiriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu genel tebliğleri kapsamında, mükelleflerin bürokratik yüklerini hafifletmek için çeşitli adımlar atıldı.
Bu çerçevede, 2005’ten beri bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin Ba-Bs formları ile alım ve satımlarını bildirme zorunluluğu kaldırıldı. Elektronik belgelerin artması ve kurumlar arası veri paylaşımının güçlenmesiyle bu formlara ihtiyaç duyulmadığı için, aylık olarak alınan Ba-Bs formlarının toplanmasına son verildi.
Ayrıca, sıfır araç alanlar da elektronik tebligat sistemine dahil edilecek. 1 Ocak 2025’ten itibaren sıfır araç satın alan kişiler e-Tebligat sistemini kullanacak, ancak bazı istisnalar geçerli olacak. Örneğin, Türkiye’deki uluslararası kuruluşların mensupları, %90 ve üzeri engellilik oranı olanlar ile 18 yaşından küçükler bu zorunluluktan muaf olacak.
Bakanlık, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla ilgili süreçleri de netleştirerek bu cihazların kullanımında entegrasyon sorunlarını çözmeyi hedefliyor. Bu cihazların POS sistemleri ile entegrasyonu konusunda yazılım firmaları ve üreticilere sorumluluk yüklenirken, entegrasyonun yapılmaması durumunda her bir ihlal için 200 bin lira özel usulsüzlük cezası kesilecek.
Ayrıca, Dijital Vergi Dairesi sayesinde mükellefler tüm vergisel işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirebiliyor. Yapılan düzenlemeyle mali müşavirler de mükellefler adına Dijital Vergi Dairesi’nde işlem yapabilecek. Bu sayede mükelleflerin bilgileri olmadan mali müşavirler doğrudan yetkili oldukları işlemleri gerçekleştirebilecekler.