SAĞLIK Bakanlığı, 112 Komuta Kontrol Merkezi’nde çalışanların öfke kontrolü, kriz yönetme becerilerini tespit etmek için ilginç bir çalışma başlattı.
112 çalışanları öncelikle Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Çetin Azer Aras’tan güven veren ses tonuna sahip olma, öfkeyi kontrol etme dersi alacak. Eğitimin ardından günün her saatinde tiyatrocular 112’leri arayıp hasta rolü yaparak verilen eğitimin ne kadar başarılı olduğunu ölçecek. Ancak çalışanlar arayanların “sahte hastalar-gizli müşteri” olduğunu bilmeyecek.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, 112 Komutan Kontrol Merkezlerinde çalışan doktorları ve diğer sağlık personelini (çağrıyı karşılayan, hastaya ambulansı çıkaran tüm görevlileri vs.) bir yıl süren eğitime aldıklarını açıkladı. Çom ilginç eğitimin ayrıntılarını anlattı.
Bakanlığa tiyatrocu desteği
“Bu, mesleki rol gelişimi adıyla ifade edilen bir eğitim. Bu konuda bakanlığımız, hem tiyatro sanatçısı olan hem de dizi film oyunculuğu yapan Çetin Azer Aras’tan danışmanlık alıyor. Kendisi kabiliyetli olan elemanlarımızı yetiştirecek. Daha sonra yetişen elemanlar diğer elemanların eğitimine katkı verecekler. Böylece kalıcı ve sürekli bir sistem kurmuş olacağız. 112 Komuta Kontrol merkezinde çalışan kişiler kriz üreten değil, kriz çözen bir konumda olmalılar. Bu merkezde çalışan arkadaşlar, sadece sesle olay yerini görmek zorundalar. Telaş içinde bağıra çağıra adres veren, fakat ne dediği anlaşılmayan bir kadını sakinleştirip, hasta kişiye ilk müdahaleyi yaptırmayı başarıp, ayrıca adresi alma yeteneğine sahip olmalılar. Bu bir profesyonellik gerektirir.
Sedyeden düşürmeme eğitimi
Çalışanlar, eğitim ile iletişim becerileri ve bilgileri, sese ve söze dayalı gelişim, ses nefes teknikleri, sesin psikolojik boyutu, güven veren ses tonuna sahip olma, ikna, oyunculuk, öfke kontrolü, krizi ve riski yönetme, yaratıcı drama dersleri alacaklar.
Tüm şehirlere aynı standart
SANATÇI Çetin Azer Aras, 112’yi arayan kişilerin karşılarında, kendilerini anneleri kadar rahat anlayabilen kişiler bulmak istediklerini belirterek, şunları söyledi:
“Eğer karşıda buz gibi bir ses ‘112’ diyorsa olmaz. Bu nedenle verilecek eğitim çok önemli. Şu anda 112’ce diye bir kitap çıkarıyoruz. Bu kitap sayesinde İstanbul’daki 112 de Hakkari’deki 112 de aynı standardı yakalayacak. Örneğin 112’lerdeki arkadaşlar yabancı dilleri olmasa da yabancı biri aradığında hangi dili konuşuyorsa konuşsun, o dili bilen kişilerle derhal temas kurup sorunu çözmeye çalışacaklar. Tüm bu yöntemlerle performans ölçeceğiz.”