İçişleri Bakanlığı, güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmalarında "sicil affı" niteliğinde karar aldı. Bundan böyle değişik kuruluşlardan istenen belgelerde, kişilerin poliste olan kayıtları yerine sadece haklarında mahkumiyet varsa onun bildirilmesi kararlaştırıldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş imzasıyla il valiliklerine ve Jandarma komutanlıklarına gönderilen genelgeyle, bundan böyle "büyük mağduriyetlere" yol açan uygulamaların son bulacağı yetkililer tarafından belirtildi.
Karakol kayıtları da bildiriliyordu
Hakkında herhangi bir şikayet olan kişinin, karakola götürülmesi, karakolda şikayetçisiyle barıştırılması bile "güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında'' karşısına çıkıyordu. Aynı şekilde kişinin savcılığa götürülmesi ve cumhuriyet savcısı tarafından serbest bırakılması durumunda bile bu kayıtlara geçiyordu. Hakkında takipsizlik kararı verilmesi ya da yargılama sonucu beraat ettiği de yine ilgili makamlara aktarılıyordu.
İçişleri Bakanlığı yetkilileri, "Örneğin bir kamu kuruluşuna alınacak kişi için arşiv araştırması ya da güvenlik soruşturması istendiğinde karakola düşmesinden, savcılığa sevk edilmesine, savcılık tarafından hakkında takipsizlik kararı verildiyse takipsizlik kararı verildiğine, mahkemede beraat ettiyse beraat ettiğine kadar her türlü ayrıntı bildiriliyor. Böyle bir belge geldiği zaman özellikle kamu görevlisi olarak işe alınacak kişiler arasında dosyasında bu tür bilgiler bulunan diğerlerine göre şansını büyük ölçüde yitiriyor. Önemli bir mağduriyet ortaya çıkıyor. Bugün hepimizin başına gelebilecek karakolluk olma, gözaltına alınma yüzünden insanların gelecekleri karartılıyor. Yabancı ülkelerde iş alacak iş adamları geçmişteki bu kayıtları yüzünden önemli hak kayıplarına uğruyor" dediler.
Beraat ettiği bile yazılmayacak
İsmail Çalışkan, Güvenlik Dairesi Başkanlığı görevinden alınmadan önce Güvenlik Soruşturmaları ve Arşiv Araştırmalarıyla ilgili genelgeyi çıkartmayı başardı. Sıkıyönetim döneminde binlerce kişinin gözaltına alınması nedeniyle ortaya çıkan mağduriyetler üzerine 1982 yılından önceki kayıtlarda da esneklik getirmişti.
İçişleri Bakanlığı tarafından 10 gün önce valiliklere gönderilen genelgeye göre, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv araştırmasında, kişilerle ilgili karakol ve savcılık kayıtları bildirilmeyecek. Ayrıca yargılama sonucu beraat edenlerin de yargılandığı yazışmalarda geçirilmeyecek ve böylece kişiler hakkında önyargılı davranılması engellenmiş olacak. Sadece kişinin yargılamasını devam ediyorsa bu durum ve kesinleşmiş mahkumiyeti varsa bunlar bildirilecek.
Kişilerle ilgili tüm kayıtlar saklanacak ve gerektiğinde suçun aydınlatılmasında kullanılacak.
SAYGI ÖZTÜRK/ Hürriyet