TÜRK erkeğinin büyük değer verdiği aksesuarların başında gelen, altın ve gümüşün yanı sıra “kaplumbağa kabuğu”, “fil dişi”, “mamut dişi”, “kehribar” ve çeşitli “ağaç türleri” kullanılarak el işçiliğiyle ortaya çıkarılan tespih, kullanılan malzemeye göre bin ila 100 bin TL arasında alıcı buluyor. Mücevher değerindeki el yapımı tespihler özellikle Türkiye ve dünyanın dört bir yanındaki koleksiyonerler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Tespih ustaları çırak bulamıyor
Başkent’ten yetişen ve Türkiye’nin en genç tespih ustası olarak tanınan 19 yaşındaki Barış Bülbül, dede mesleği olan tespih sanatının geldiği noktayı Ankara Hürriyet’e anlattı. Yaptığı tespihlerle kısa sürede adından söz ettirmeyi başaran Barış Bülbül, ilk tespihini 13 yaşında dizdiğini söyledi. Aile geleneği olan tespih işçiliğinin dördüncü kuşak temsilcisi olan Bülbül, son yıllarda tespih ustalarının mesleklerini gelecek nesillere aktarabilecek eleman bulamamaktan yakındığını söyledi.
Arkadaşlarına PES etmiyor
Tespih sanatını gelecek kuşaklara taşıyabilmek adına zamanının büyük bir bölümünü Ulus’taki atölyesinde geçiren 19 yaşındaki Bülbül, “Arka-daşlarımın kafelerde FIFA ve PES gibi futbol oyunlarını oynadığı zamanı ben atölyede daha önce yapılmamış tespihleri ortaya çıkarmak için harcıyorum” dedi.
Bülbül ayrıca, dünyanın birçok ülkesinden kendisine gelen iş tekliflerini geri çevirdiğini, hedefinin ise yaptığı işçilik örnekleriye dünyaca tanınan bir usta olmak olduğunu kaydetti.
Kemane gizli mabedimiz
30 yaşındaki tesbih ustası Bahri Bülbül, “Günümüzde her önüne gelen usta olduğunu söylüyor. Biz el kemanesi ile bu işe başladık. Çok sayıda taklitçi olduğu için kemane işçiliğini gizli tutuyoruz, çünkü o bizim Ata’dan kalma yadigarımız, gizli mabedimiz.” dedi.