SADECE gazete ve dergi reklamları arasında 2003 yılından bu yana yapılan bir yaratıcılık yarışması olan Kırmızı Ödülleri, bu sene İstanbul dışında yer alan reklamcı ve reklam verenlere daha kapsamlı ulaşmak hedefiyle, Kırmızı Bölge projesini başlattı.
Projenin Divan Ankara Çukurhan’da düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Kırmızı Ödülleri Koordinatörü Gürül Öğüt, “Gazete ve dergilerin temel gelir kaynağı reklam. Amacımız, reklamın televizyon ve internet gibi mecralara kaymasını mümkün olduğunca durdurabilmek. Gazete ve dergilerde yayınlanan reklamların daha başarılı olmasına katkı sağlamak ve reklam sektöründe çalışan binlerce insanı motive etmek” dedi.
Araştırma yaptık
Çalışmalara başlamadan önce yurt dışında, özellikle batı ülkelerinde yapılan yarışmaları araştırdıklarını ve Türkiye’ye özgü bir şartname oluşturduklarını belirten Ögüt, Kırmızı Ödülleri’yle ilgili olarak şunları söyledi:
“Yedi sene önce yola çıktığımızda Kırmızı’da İstanbul dışında faaliyet gösteren reklam ajansları için iki tane özel kategori vardı. Biz o kategorileri Kırmızı’nın içinden alıp, zenginleştirip, alt kategoriler açarak İstanbul dışındaki reklam ajanslarına özel bir yarışmaya dönüştürdük. Kendi ödül töreni, kendi jürisi olan bir yarışma oldu. Kırmızı Bölge’de başarılı olanlar, Kırmızı’da ilgili kategoride finalist olarak yer alacak.
Yarışmanın jürisi, yurt dışındaki benzerlerinden farklı bir yapıya sahip. Dünyada bu tür yarışmalarda genellikle reklamcılar yer alır. Biz işin içine ilanın esas sahipleri olan müşteriyi ve firmaları da dahil ettik. İlk yedi sene boyunca her yıl bir tane büyük ödül çıktı. Yedi tane büyük ödülümüz var. Bugüne kadar 7 bin reklam yarıştı.
Jüri, hazırlanan reklamların ne kadar yaratıcı olduğunu, anlatılmak isteneni nasıl anlattığını, okuyucuyu kendisine ne kadar çektiğini değerlendirip, çeşitli kategorilerde ödül veriyor. Kırmızı Bölge’de kategori birinciliği kazanan reklamlar, Kırmızı Ödülleri’nde ilgili kategoride finalist sayılacak ve ön elemeden muaf tutulacak.
Eylül ayı itibariyle, www.kirmiziodulleri.com/kirmizibolge üzerinden başvuru yapılabilen yarışmaya, son katılım tarihi 3 Kasım.”
Genç reklamcıya Kırmızı Kalem
“KIRMIZI sadece bir yarışma değil. Kırmızı’nın amaçlarına ulaşması için 365 gün reklamcının hayatında olması gerektiğini düşündük. Tek bir yarışma yaparsak ödül töreninden ödül törenine reklamcıların hayatında olacaktık. Bir dizi faaliyetimiz oluştu. Bunların arasında, iki ayda bir yayımlanan Kırmızı Dergi var. Türkiye genelinde 5 bin adet basıyoruz. Bunun 4 bine yakını ücretsiz olarak dağıtılıyor.
Üniversite öğrencilerine yönelik olarak Reklamcılık Vakfı’yla birlikte düzenlediğimiz ciddi etkinlikler var. Vakıfla birlikte üniversite öğrencilerine Genç Kırmızı ve Kırmızı Kalem adlı eğitim çalışmaları yapıyoruz.”