Prof. Dr. Vural, dişi köpeklerin kızgınlık döneminin dokuz gün olduğunu belirtirken, 5 yaşından sonra erkek ya da dişilerin çiftleşmelerinin ise sağlık açısından sakıncalı olduğunu belirtti.
Normalde dişi ve erkek köpeğin, deneyimli veteriner hekimler kontrolünde 5 yaşına kadar çiftleşmelerinde bir sakınca bulunmadığını belirten Prof. Dr. Vural şunları kaydetti:
“Çiftleşmeleri için en uygun ortamda bir araya getirilen dişi ve erkek köpekler yine de çiftleşmeyi gerçekleştiremedikleri takdirde, insanlarda olduğu gibi tıbbi olarak fakültemizde suni tohumlama yöntemiyle dişi köpekler hamile kalabiliyor. Bu konuda Suni Tohumlama Anabilim Dalı’ndaki arkadaşlarımız elde ettiği sayısız başarıları bulunuyor.”
Dişi köpeklerde kızgınlık döneminin 9 günlük bir süre içerisinde devam ettiğini belirten Prof. Dr. Rıfat Vural sözlerini şöyle sürdürdü:
“Regl döneminden sonra pembe renkli akıntının kesilmesinden sonra geçecek 10 günlük süre dişinin erkeği kabul edeceği en uygun zamandır. Küçük yapılı dişi köpeklerde yılda 2 kez 6 ay ara ile kızgınlık dönemi yaşanırken, 20 kilo üstü iri yapılı köpeklerde ergenlik dönemi 18 aya kadar uzayabilir. Küçük cüsseli köpeklerin ergenlik takviminde 5- 10 günlük süre değişimlerinin olması da normaldir. Başta metoplazma ile ilgili aşıları olmak üzere sağlıklı yavru alabilmek için aynı cinsten erkek köpek seçimi de çok önemlidir. Ayrıca dişi için beklenen çiftleşme tarihinden 3 ay önce, alternatif bir erkek köpek daha yedekte tutulmalıdır. İlk tercih edilen erkek köpekle dişi arasında çiftleşme gerçekleşmezse, alternatif erkek köpekle de çiftleştirme yöntemi denenmelidir.”