Bu yılki kurban fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 25 dolayında artış olduğunu aktaran Yetkin, ithal kurbanlıklara ilgi gösterilmemesinin bunda etken olduğunu öne sürdü. Yetkin, Kurban Bayramı kesilen hayvan sayısında geçen yıla oranla yüzde 34’lük düşüş olduğunu ve kurbanlık fiyatlarının da arttığına dikkati çekti.
Yeni zenginler
Yetkin, et ithalinde özel sektöre izin verilmesinin ithalat zenginlerini ortaya çıkardığını, dışarıdan 8 liradan et alan söz konusu ithalatçılarının etleri bayilere piyasa fiyatıyla yani yüksek fiyata verdiklerini kaydetti.
Et ithaline devam edilmesinin et fiyatlarını düşürmeyeceğini savunan Yetkin, Türkiye’nin acil olarak 500 bin besi hayvanı getirip üreticilere uygun koşullarda dağıtması önerisini yineledi.
Donmuşu daha ucuz
YARDIMCI üreme teknikleri içinde yer alan “Embriyo Dondurma” yöntemi, tüp bebek tedavisinin maliyetini düşürüyor.
Uzmanlar, tüp bebek tedavisi sürecinde elde edilmiş ve dondurularak saklanmış embriyolar ile bu sürecin yumurta takip, iğne kullanma ve yumurta toplama bölümlerinin atlandığı için maliyeti de azalttığını ifade ediyor. Türkiye’de ortalama bir uygulama için tüp bebek tedavisinin 4 bin 500-5 bin 500 TL arasında değiştiğini ifade eden uzmanlar, embriyoların dondurulmasıyla tedavi maliyetinde yaklaşık yüzde 75’lik kazanç elde edildiğini belirtiyor.