Uçmanın hissettirdiği özgürlüğün keyfine varınca kendi tabirleriyle “virüs” gibi bulaşmış kanlarına havacılık. Pek çoklarının cesaret edemediği ya da kadınlar için uygun görmediği bir mesleğe atılmanın da heyecanıyla Türkkuşu’nda öğretmen olarak çalışan kadınlar, tehlikeli veya güç istediği için hemcinsleri tarafından da çok da tercih edilmeyen dallarda kadınların ne kadar başarılı olabileceklerini gösteriyor.
Türkkuşu Yamaç Paraşütü öğretmeni olan, ayrıca Türkiye’nin göğsünü kabartarak, Dünya İlk Bayanlar Yamaç Paraşütü Şampiyonu ünvanını alan Funda Cici, mesleğine duyduğu sevgiyi “havacılık virüs gibidir. Bir kere girdi mi kanınıza ayrılamazsınız, bir kere başladınız mı bu işe bırakamazsınız” sözleriyle anlatıyor.
Aile baskısı
Matematik öğretmenliği okurken yamaç paraşütüyle tanışan Yasemin Bolat da “virüse” kapıldıktan sonra yamaç paraşütünü kendisine meslek edinenlerden. Annesinin “Benim kızımın ayakları hep yere bassın” temennilerine rağmen uçmayı tercih eden Bolat, havada, yeryüzünde olduğundan daha da güvenli olduğunu düşünüyor.
Kadınların kurslara biraz da aile baskısı nedeniyle gelemediğini düşünen Bolat, ancak gerçekten isteyen kadınların kurslarına gelebildiklerini dile getirdi. Ayrıca kadınların yamaç paraşütü sporunu güç gerektiren bir spor dalı olarak gördüklerini, bu yüzden de daha az sayıda kadının kurslarına katıldığını anlatan Bolat, aslında doğru tekniklerle az bir güç kullanılarak sporun yapılabileceğini söyledi.
Balon pilotu
Uzun yıllar Türkkuşu Milli Takım paraşütçüsü ve antrenörlüğü yapan, son 2 yıldır da balon pilotu olarak görev alan Aynur Özbey ise 22 yıldır Türkkuşu’nun mensupları arasında yer alıyor.
Yakınlarının “kadın için hiç de uygun bir meslek” değil sözlerine kulak tıkayarak ailesinin de desteğiyle lise son sınıfta girdiği milli takımda, o dönemde görev yapan 5 kadından biri olmuş. Paraşüt hakemliği de yapan Özbey, Türkiye’deki 6, Ankara’daki ise 2 kadın balon pilotundan biri.
Dünya Hava oyunlarında birincilik ve dördüncülük ödülleri de bulunan Özbey, ayrıca Avrupa Şampiyonasında takım halinde aldıkları ödüller de bulunduğunu kaydetti.
Modelin sevgisi
MODEL Uçak Öğretmenlerinden Ayşe Duran da kursiyer olarak başladığı mesleğinde 2,5 yılı geride bırakmış. Uçuşun keyfine vardıktan sonra mesleğini daha da çok sevmeye başladığını anlatan Duran, model uçak uçurarak uçuşu üç boyutlu yaşadığını söyledi. Serbest model uçak bölümünde diğer branşlara göre daha çok kadın bulunduğunu belirten Duran, bu branşta el işçiliği ağır olduğu için kadınların tercih ettiğini ifade etti.