Kısa dönemli enflasyon beklentilerine baktığımızda; Aralık ayı enflasyonu %0,90, Ocak ayı enflasyonu %1,29 ve Şubat ayı enflasyonu ise %0,66 beklenmektedir. Enflasyon söz konusu aylarda beklentilere paralel bir şekilde artarsa Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yıllık enflasyon da sırasıyla %14,20, %14,14 ve %14,49 olarak gerçekleşecektir.
Enflasyonda risk dengesi yukarı olmayı sürdürmektedir. Kur artışından gelen maliyet etkisinin tüketici fiyatları üzerine tam bir şekilde geçmediği yüksek ÜFE artışından anlaşılmaktadır. Kasım ayı itibariyle yıllık bazda %23,1 seviyesine gelen ÜFE, aylık bazda %4,08 artmıştı. Üreticinin maliyet yüklenimi, gelecek aylardaki fiyat artışlarının göstergesidir. Merkez Bankası’nın şu anda uyguladığı sıkı politikaların devamlılığı konusu izlenmektedir. Yerli tasarruf sahibinin dolarizasyon eğilimi de tam olarak kırılmadığı için kısa dönemlerde kur dalgalanmaları oldu. Politikalara ilişkin daha fazla kanıt görülmek istenmesi, kısa dönemde oluşturduğu piyasa hareketleri nedeniyle enflasyon yapışkanlığına bir süreliğine katkıda bulunabilir. Özellikle gıdada etkili olan mevsimsel ve iklimsel faktörler de unutulmamalı. Kuraklık, önemli bir sorun olabilir. Bu faktörlerin haricinde, üretim ve rekolteden bağımsız bir şekilde döviz bazlı ilaçlama, gübre, ulaştırma maliyetleri de hesaba katılmalı. Yeni dönemde, para politikasıyla eş güdümlü genel ekonomi politikaları izlenmeli ve enflasyonla mücadele bir bütün olarak ele alınmalıdır.
12 ve 24 ay sonrasına ilişkin ortalama enflasyon tahminlerine göre, enflasyonun sırasıyla %10,84 ve %9,24 seviyelerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerinin ortalaması böylece %10,04 olmuştur.
Ay sonuna ilişkin AOFM beklentileri TCMB’nin 1 haftalık repo oranını tek fonlama aracı olarak belirlemesi ve 24 Aralık PPK’sından beklenen faiz artışı neticesinde %14,74’den %16,07’ye yükselmiştir. Repo ve Ters Repo Pazarı’nda oluşan faiz oranı beklentileri ay sonu için %14,84’den %16,09’a yükselmiştir. 5 yıllık DİBS faiz oranı beklentilerinde 12 ay sonrası için %12,71’den %12,87’ye doğru bir değişim görülürken, 10 yıllık DİBS faizlerinin ise 12 ay sonra %12,49 seviyesinde olması beklenmektedir. Önceki tahmin döneminde bu beklenti %12,65 düzeyindeydi. Piyasa, Merkez Bankası’nın da politika faizi olan 1 haftalık repo faiz oranını ise cari ay ve 3, 6, 12, 24 ay sonrası beklentileri sırasıyla %16,18, 16,39, 15,61, 13,18 ve 10,71 olarak öngörmektedir.
Ortodoks para politikalarına bağlılık ve enflasyona karşı yeterli sıkılık kriterleri çerçevesinde Merkez Bankası’ndan güçlü ve proaktif yaklaşım bekliyoruz. Bu nedenle, beklentimiz yakın dönemde mevcut sıkılıkta veya daha sıkı politikalar uygulanması yönündedir. Enflasyondaki sapma ve ilave riskler çerçevesinde Merkez Bankası’nın beklemeden tepki mekanizmasını işletmesini bekleriz. Bu nedenle, en yakın PPK’da faiz artışı, akabinde de yılın ilk yarısında finansal koşulların alabildiğine sıkı olmasını bekleriz. Sıcak para girişi ve lokallerin mevduat de-dolarizasyon sürecini hızlandırmak için faizin, enflasyona karşı güvenli bir bölgede yüksek seviyede kalması gerektiğini düşünüyoruz. Genel olarak gelişmekte olan ülkelerin standardı, Merkez bankası faizinin enflasyonun yaklaşık 2-3 puan üzerinde olmasıdır.
Önümüzdeki haftaki PPK'da 200 baz puanlık yeni bir faiz artışı bekliyoruz; böylece politika faizi %17 seviyesine gelecektir.
Büyüme beklentilerinde iyileşme görüyoruz. Desteklenen kredi büyümesi ve tüketim eğilimleriyle, güçlenen talebin etkisi 3Ç20 döneminde %6,7’lik güçlü bir büyüme kaydedilmesini sağladı. Bir önceki anket döneminde %0,6 daralma şeklinde olan 2020 GSYH beklentisinin %0,5 büyüme şeklinde değişim gösterdiği görülmektedir. 2021 öngörüsü ise Aralık anket döneminde %3,8 büyüme şeklinde oluştu. 3Ç20 dönemindeki güçlü toparlanma etkisini yıl genelindeki büyüme açısından pozitif görmekle beraber, son dönemde finansal koşullardaki sıkılaşmanın iç talebi sınırlayıcı etkisi ve yıl sonuna denk gelen yeni kısıtlama önlemlerinin ekonomiyi yavaşlatıcı etkisini bekleriz.
Döviz kuru beklentileri 2020 yılsonu için 7,77 olmuştur. 12 ay sonrasına ilişkin kur beklentilerinin ise 8,37 olduğunu görüyoruz.
Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı