Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Yenilenebilir Enerji Yatırımları Hız Kazanacak
Yenilenebilir Enerji Yatırımları Hız Kazanacak
Merkez Bankası, Yılın Son Enflasyon Raporunu 8 Kasım’da Paylaşacak
Merkez Bankası, Yılın Son Enflasyon Raporunu 8 Kasım’da Paylaşacak
Teröristlere Ait 37 Sığınak ve Mağara İmha Edildi
Teröristlere Ait 37 Sığınak ve Mağara İmha Edildi
Bakan Bolat'tan Eylül Dış Ticaret ve Turizm Raporu
Bakan Bolat'tan Eylül Dış Ticaret ve Turizm Raporu
Fahrettin Altun: Medya, Toplumun Sesi ve Adaletin Savunucusu Olmalıdır
Fahrettin Altun: Medya, Toplumun Sesi ve Adaletin Savunucusu Olmalıdır
HABERLER>EKONOMİ
19 Aralık 2020 Cumartesi - 12:37

TCMB Beklenti Anketi: Yılsonu enflasyon beklentisi %14,18 oldu

TCMB Aralık Beklenti Anketi’nde piyasa katılımcılarının cari yılsonu enflasyon beklentisi %14,18 olmuştur.(Tera Yatırım)

TCMB Beklenti Anketi: Yılsonu enflasyon beklentisi %14,18 oldu

Kısa dönemli enflasyon beklentilerine baktığımızda; Aralık ayı enflasyonu %0,90, Ocak ayı enflasyonu %1,29 ve Şubat ayı enflasyonu ise %0,66 beklenmektedir. Enflasyon söz konusu aylarda beklentilere paralel bir şekilde artarsa Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yıllık enflasyon da sırasıyla %14,20, %14,14 ve %14,49 olarak gerçekleşecektir.

Enflasyonda risk dengesi yukarı olmayı sürdürmektedir. Kur artışından gelen maliyet etkisinin tüketici fiyatları üzerine tam bir şekilde geçmediği yüksek ÜFE artışından anlaşılmaktadır. Kasım ayı itibariyle yıllık bazda %23,1 seviyesine gelen ÜFE, aylık bazda %4,08 artmıştı. Üreticinin maliyet yüklenimi, gelecek aylardaki fiyat artışlarının göstergesidir. Merkez Bankası’nın şu anda uyguladığı sıkı politikaların devamlılığı konusu izlenmektedir. Yerli tasarruf sahibinin dolarizasyon eğilimi de tam olarak kırılmadığı için kısa dönemlerde kur dalgalanmaları oldu. Politikalara ilişkin daha fazla kanıt görülmek istenmesi, kısa dönemde oluşturduğu piyasa hareketleri nedeniyle enflasyon yapışkanlığına bir süreliğine katkıda bulunabilir. Özellikle gıdada etkili olan mevsimsel ve iklimsel faktörler de unutulmamalı. Kuraklık, önemli bir sorun olabilir. Bu faktörlerin haricinde, üretim ve rekolteden bağımsız bir şekilde döviz bazlı ilaçlama, gübre, ulaştırma maliyetleri de hesaba katılmalı. Yeni dönemde, para politikasıyla eş güdümlü genel ekonomi politikaları izlenmeli ve enflasyonla mücadele bir bütün olarak ele alınmalıdır.

12 ve 24 ay sonrasına ilişkin ortalama enflasyon tahminlerine göre, enflasyonun sırasıyla %10,84 ve %9,24 seviyelerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerinin ortalaması böylece %10,04 olmuştur. 

 

 

 

Ay sonuna ilişkin AOFM beklentileri TCMB’nin 1 haftalık repo oranını tek fonlama aracı olarak belirlemesi ve 24 Aralık PPK’sından beklenen faiz artışı neticesinde %14,74’den %16,07’ye yükselmiştir. Repo ve Ters Repo Pazarı’nda oluşan faiz oranı beklentileri ay sonu için %14,84’den %16,09’a yükselmiştir. 5 yıllık DİBS faiz oranı beklentilerinde 12 ay sonrası için %12,71’den %12,87’ye doğru bir değişim görülürken, 10 yıllık DİBS faizlerinin ise 12 ay sonra %12,49 seviyesinde olması beklenmektedir. Önceki tahmin döneminde bu beklenti %12,65 düzeyindeydi. Piyasa, Merkez Bankası’nın da politika faizi olan 1 haftalık repo faiz oranını ise cari ay ve 3, 6, 12, 24 ay sonrası beklentileri sırasıyla %16,18, 16,39, 15,61, 13,18 ve 10,71 olarak öngörmektedir.

Ortodoks para politikalarına bağlılık ve enflasyona karşı yeterli sıkılık kriterleri çerçevesinde Merkez Bankası’ndan güçlü ve proaktif yaklaşım bekliyoruz. Bu nedenle, beklentimiz yakın dönemde mevcut sıkılıkta veya daha sıkı politikalar uygulanması yönündedir. Enflasyondaki sapma ve ilave riskler çerçevesinde Merkez Bankası’nın beklemeden tepki mekanizmasını işletmesini bekleriz. Bu nedenle, en yakın PPK’da faiz artışı, akabinde de yılın ilk yarısında finansal koşulların alabildiğine sıkı olmasını bekleriz. Sıcak para girişi ve lokallerin mevduat de-dolarizasyon sürecini hızlandırmak için faizin, enflasyona karşı güvenli bir bölgede yüksek seviyede kalması gerektiğini düşünüyoruz. Genel olarak gelişmekte olan ülkelerin standardı, Merkez bankası faizinin enflasyonun yaklaşık 2-3 puan üzerinde olmasıdır.

Önümüzdeki haftaki PPK'da 200 baz puanlık yeni bir faiz artışı bekliyoruz; böylece politika faizi %17 seviyesine gelecektir.

Büyüme beklentilerinde iyileşme görüyoruz. Desteklenen kredi büyümesi ve tüketim eğilimleriyle, güçlenen talebin etkisi 3Ç20 döneminde %6,7’lik güçlü bir büyüme kaydedilmesini sağladı. Bir önceki anket döneminde %0,6 daralma şeklinde olan 2020 GSYH beklentisinin %0,5 büyüme şeklinde değişim gösterdiği görülmektedir. 2021 öngörüsü ise Aralık anket döneminde %3,8 büyüme şeklinde oluştu. 3Ç20 dönemindeki güçlü toparlanma etkisini yıl genelindeki büyüme açısından pozitif görmekle beraber, son dönemde finansal koşullardaki sıkılaşmanın iç talebi sınırlayıcı etkisi ve yıl sonuna denk gelen yeni kısıtlama önlemlerinin ekonomiyi yavaşlatıcı etkisini bekleriz.

Döviz kuru beklentileri 2020 yılsonu için 7,77 olmuştur. 12 ay sonrasına ilişkin kur beklentilerinin ise 8,37 olduğunu görüyoruz.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’de 11 ayda 132 milyar dolarlık yabancı sermaye yatırımı yapıldı
 
Çocuklarda yüksek ateşe dikkat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Teşvik paketi sarmalı
Piyasalarda ABD teşvik paketi görüşmelerinde somut adım atılabilir bekleyişi ...
Türk lirası güçlenerek güven tazeledi
Gün ortasına doğru döviz kurlarındaki düşüşle Dolar/TL 7,70 seviyesinin ...
Rekorlarla yürüyoruz
BIST 100 endeksi yükseliş rallisini sürdürerek dün de yeni rekorlar kırdı ...
 
Piyasalarda bugün
• Yurtiçinde TCMB Beklenti Anketi açıklanacakken, Almanya’da ÜFE, İngiltere’de ...
Trump yaptırımları veto ediyor
Dün BIST100 endeksi 1.400 seviyesinin hemen altında kapanış yapmıştı. (İnvestaz Yatırım)
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün, TCMB Başkanı'nın ...
 
Günlerden BoE
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 74,167,023 – tedaviye pozitif ...
TCMB Başkanı Naci Ağbal piyasa dostu mesajlar verdi
TCMB’nin 2021 Yılı Para ve Kur Politikası metni açıklanırken, TCMB Başkanı ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1375 – 1410 arasında işlem aktivitesi ...
 
YAZARLAR
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Unvan Değil, Eylem Belirler
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Fatih Erbakan milletin gönlünden geçeni söyledi
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Devlet çok doğru bir karar aldı ve...
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
PKK, Apo'yu Sadece Vitrin Olarak Kullanıyor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ankara’nın Ortasında Terör: İradeyi Sınayan Bir Saldırı
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Muharrem İnce‘nin tweeti yahut AK Partililer kör mü?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri