Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve bazı kanunlarda değişiklik öngören düzenlemeler, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Bu kapsamda, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarına uyum sağlamak amacıyla çeşitli değişiklikler yapıldı.
Ticarette Tağşiş ve Standartlara Aykırılığa Cezalar Artıyor
Ticarette Tağşişin Men’i ve İhracatın Korunması Hakkında Kanun’da yapılan düzenlemeye göre, Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleyici işlemlere veya ürün dışı zorunlu standartlara aykırı hareket eden kişi ve kuruluşlara 12 bin 20 lira ile 482 bin 204 lira arasında idari para cezası uygulanacak. Bu hüküm, 14 Mart 2025'te yürürlüğe girecek.
TÜBİTAK’a Yeni Yetkiler ve Muafiyetler
TÜBİTAK, başarılı öğrencilere ve araştırmacılara burs verme yetkisini sürdürecek. Yükseköğrenim öğrencilerine verilecek burslar, Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanun hükümlerinden bağımsız olarak sağlanacak.
Yeni düzenlemeyle, TÜBİTAK Yönetim Kurulu, kurum ile diğer kamu ve özel sektör kuruluşları arasındaki hukuki uyuşmazlıklarda karar yetkisini sürdürecek ve dava veya icra takibi süreçlerinden belirli maddi sınırlar çerçevesinde feragat edebilecek. Yönetim Kurulu, 250 bin liraya kadar olan anlaşmazlıklarda karar alma yetkisine sahip olacak ve bu sınır her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılacak.
TÜBİTAK’a yapılacak bağışlar, gelirleri ve bazı faaliyetleri; gelir, kurumlar, bina ve arazi vergilerinden muaf tutulacak. Kanundaki "Bilim Kurulu" ibaresi "Yönetim Kurulu" olarak değiştirildi.
TÜBİTAK Personeline Ödeme Esasları Güncellendi
TÜBİTAK personeline yapılacak maaş ödemelerinde, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki çalışanlara ödenen ücretlerin belirlenen oranlar çerçevesinde aşılmaması sağlanacak. Kurumda görev yapan hakem, panelist ve benzeri kişilere yapılacak ödemeler, diğer kanunlardaki düzenlemelere tabi olmadan Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek.
Ölçüler ve Ayar Kanunu’nda Yeni Cezalar
Ölçü ve ölçü aletlerinin muayene, tamir ve ayar işlemlerine ilişkin düzenleyici hükümlere aykırı hareket edenlere, 5 bin lira ile 50 bin lira arasında idari para cezası uygulanacak. Bu madde, kanunun yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek.
KOSGEB ile İlgili Düzenlemeler
Kanunla, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) bütçe gelirlerinde değişiklik yapıldı. Başkanlık bütçesi; Bakanlık tarafından ayrılacak ödenekler, kamu kuruluşlarının yıllık vergi matrahına bağlı aidatlar, bağışlar, krediler ve diğer gelirlerden oluşacak.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) yıllık gelirlerinden alınan aidat oranı, Cumhurbaşkanı tarafından iki katına kadar artırılabilecek.
Başkanlık, girişimcilere yönelik destek programları kapsamında, işletmelere ilişkin veri ve bilgileri toplama, analiz etme, raporlama ve paylaşma yetkisine sahip olacak. Bu düzenleme, 9 Ağustos 2024’ten itibaren geçerli olmak üzere kanunun yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek.
Kanun teklifinin kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Celal Adan, birleşimi 25 Şubat Salı günü saat 15.00’te yeniden toplanmak üzere kapattı.