Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Okan Akhan, tıpta radyasyon konusuyla ilgili son günlerde başlıca tomografi aygıtı kullanımına yönelik olmak üzere bazı basın ve yayın organlarında, “Tomografi tetkiki yüksek radyasyon dozu alınması nedeniyle yasaklanmıştır”, daha sonra da “Tomografide ölümcül risk” başlıklı haberlerle ilgili olarak basın toplantısı yaptı. Dernekte düzenlenen basın toplantısında konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Akhan, bu tür haberlerin toplumda korkuya neden olduğunu söyledi.
İyonizan radyasyon olarak değerlendirilen x ışınları ve gama ışınlarının geçtikleri atomların elektronlarını ayırarak iyonizasyona neden olduğunu ve biyolojik zararlarının da buradan ortaya çıktığını ifade eden Akhan, elektromanyetik radyasyonlar içerisinde yer alan mor ötesi (ultraviyole) ve kızıl ötesi (infrared) ışınların da tıpta yaygın olarak kullanıldığını belirtti.
Ultrasesin yan etkisi yok
Akhan, başlıca manyetik rezonans görüntülemede kullanılan ve günlük hayatta da cep telefonları başta olmak üzere yaygın olarak kullanılan radyo dalgalarının ise zararlarının daha çok ısınmaya yol açarak ortaya çıktığının bilindiğini ifade ederek, “Bu enerjilerin biyolojik zararları hala tartışmalıdır. Ultrason yüksek frekanslı ses enerjisini (ultrases) kullanır. Ultrases radyasyon gurubuna girmez ve bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır” dedi.