Girişimci teknik kökenli
Günümüzde girişimciliğin çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Özbek, bu sorunların başında işletme sahiplerinin teknik kökenli olmasının geldiğini söyledi. Türkiye’deki girişimcilerin ortak özelliklerinin olduğuna dikkat çeken Özbek, şunları söyledi:
“Yaptığımız araştırmalara göre Türkiye’de girişimci aileler kendilerinde gördükleri eksiklikleri çocuklarında tamamlamak istiyor. Ülkemizde işletme kuran kişiler genellikle ileri eğitim imkanlarından yararlanamamış kişiler.
Zamanlama yapamıyorlar
Girişimcilerimizin büyük kısmı hala esnaflardan oluşuyor. Yaşam felsefesi, toplumun değer yargıları, kültürel özellikler, dini inançlar, girişimcilik üzerinde hala son derece etkili. Türk girişimcisi genellikle planlamayı sevmiyor ve bağımsızlık tutkusundan vazgeçmiyor.”
Türk girişimcilerinin yeniliklere açık olması gerektiğini dile getiren Özbek, “Bu konudaki olanaklar yeterince değerlendirilemiyor. Yatırımlar konusunda girişimciler etkin bir planlama ve zamanlama yapamıyor” dedi. Kurumsallaşmanın zamanında yapılamamasının da olumsuzlukları beraberinde getirdiğini hatırlatan Özbek, girişimcilerin en büyük sorununun finansman ve bilgi eksikliği olduğunun altını çizdi.
Özbek girişimcilik düşüncesinin çocukluk döneminden itibaren şekillendiğini söylerken, “Ailenin sosyal sınıfı ve sınıf hareketliliği, eğitim düzeyi ve mesleği, değerleri ve yaşam amaçları kişinin kafasında oluşan girişimcilik olgusunu etkiliyor” dedi.