Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Engelliler Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, ulaşımda herkes için erişilebilirlik hedefiyle yürütülen çalışmaları ve hayata geçirilen projeleri kamuoyuyla paylaştı. "Herkes için engelsiz ulaşım" temalı 12 AR-GE projesine 100 milyon lira karşılıksız destek sağlandığını belirten Uraloğlu, 2017-2024 yılları arasında Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve ana hat trenlerinde 7,8 milyon engelli yolcunun ücretsiz seyahat ettiğini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, 2021-2025 dönemini kapsayan “Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planı” doğrultusunda, kesintisiz, güvenli ve bağımsız bir ulaşım sistemi için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi. UDHAM aracılığıyla desteklenen projeler arasında yapay zeka tabanlı trafik sistemlerinden mikro mobilite çözümlerine kadar birçok yenilikçi uygulamanın yer aldığını aktardı.
Türkiye genelinde 40 havalimanının erişilebilirlik belgesi aldığını vurgulayan Uraloğlu, engelli bireylerin seyahatlerini kolaylaştırmak amacıyla danışma noktaları, engelli tuvaletleri, sesli-görsel bilgi sistemleri gibi birçok fiziksel düzenlemenin yapıldığını kaydetti. Ayrıca, 2020 yılında başlatılan "Erişilebilirlik Yılı" kapsamında düzenlenen yarışmada, Sivas Nuri Demirağ ve Balıkesir Koca Seyit havalimanlarının ödül kazandığını da hatırlattı.
2019’da başlatılan “Turuncu Masa Erişilebilir Ulaşım Hizmet Noktası” uygulamasıyla hızlı tren garlarında engelli yolculara birebir destek sağlandığını belirten Uraloğlu, bu uygulamanın tüm ulaşım terminallerinde yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini söyledi. Marmaray ve Başkentray gibi hatlarda sesli yönlendirme sistemleri ve Braille alfabesiyle hazırlanan tabelalarla görme engelli bireylerin ulaşımı kolaylaştırıldığını da ekledi.
2025’in ilk dört ayında YHT ve ana hat trenlerinde 350 binin üzerinde engelli yolcuya ücretsiz ulaşım hizmeti sağlandığını aktaran Bakan, aynı dönemde 531 binden fazla engelli vatandaşın şehirlerarası otobüslerde indirimli seyahat ettiğini belirtti. Karayollarında da yaya geçitlerinin engelliler için uygun hale getirildiğini söyledi.
Uraloğlu, "Herkes İçin Hareketlilik" adlı mobil uygulama ile engelli bireylere rehberlik, işaret dili desteği gibi özelliklerin sunulacağını duyurdu. Ayrıca, e-Devlet İletişim Merkezi'nin 2025 yılına kadar 45 binden fazla işitme engelli vatandaşa çevrim içi destek sağladığını, PTT aracılığıyla ise yüz binlerce engelli vatandaşın maaşlarının evlerinden teslim edildiğini kaydetti.
Uraloğlu, ulaşımda herkesin eşit ve rahat erişim hakkına sahip olması için tüm alanlarda çalışmaların devam ettiğini vurguladı.