TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yazılı açıklamasında, Türkiye’de bitkisel üretimdeki verim düşüklüğünün en önemli sebeplerinden birinin yeterli miktarda gübre kullanılmaması olduğunu ifade etti. Türkiye’de halen ihtiyaç duyulanın yarısı kadar gübre tüketildiğini belirten Bayraktar, gübrenin bitkisel üretimde yüzde 40 dolayında üretimi arttırıcı etkisi olduğunu kaydetti.
Son aylarda gübre fiyatlarında yüzde 50 ila 90’lara varan fiyat artışları olduğunu hatırlatan Bayraktar, “Özellikle yeni bir ekim sezonu başaklayacakken gübrede görülen yüksek artış, üreticiyi üretimden ve gübre kullanımından uzaklaştırır. Üreticilerimiz gübre kullanamazsa, sanayicimiz de, buna aracılık eden bayiler de para kazanamaz. Bu nedenle yüksek fiyat artışlarına sanayicilerimizin de engel olması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.
Destek yetersiz
Çiftçinin 2010 yılında gübre için ödediği bedelin yaklaşık 3,8 milyar lira olduğunu belirten Bayraktar, “2010 yılında gübre desteği için ödenen 704 milyon lira, gübre masrafının ancak yüzde 18’ini karşıladı. 2011 için gübre destek miktarları yüzde 9-17 arasında arttırıldı. Gübre fiyatlarındaki bu artış devam ederse, açıklanan destek miktarının gübredeki KDV’yi bile karşılaması mümkün değil. Çiftçinin zamanında ve yeteri miktarda gübre kullanımının sağlanması için fiyat artışları karşısında destek miktarı da arttırılmalı ve ödemeler gübrenin yoğun kullanıldığı dönemde yapılmalı. Ayrıca, ithal gübrelerde düşük de olsa yüzde 1,9-6,5 oranında uygulanan gümrük vergileri de kaldırılmalı” dedi.