BELBETON’un daha ucuz teklifler verilmesine rağmen, çelik paletlere toplamda Bir milyon 641 bin dolar ödediğini iddia eden
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, diğer yandan Hamburg MÜSİAD üyesi de olan Serdar Kepenek ile
Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında ticari ilişki bulunup bulunmadığını, varsa bunun nasıl bir ilişki olduğunu da öğrenmek istedi
Ateş, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın yanıtlaması istemiyle
TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergelerinin ilkinde, belediye beton şirketi Belbeton’un, daha ucuz fiyatlarla teklif verilmesine rağmen çelik paletleri bir milyon 641 bin dolardan satın alıp almadığını sordu. Ateş, şu soruları yöneltti:
"-Yerli ve yabancı firmalar tarafından daha uygun teklifler verilmesine rağmen söz konusu alımın adet başına 293, toplamda ise 1.641.000
ABD Doları ödenerek Carry World adlı Kore Firmasından satın alındığı iddia edilmektedir. Belbeton A.Ş. tarafından bu tür bir alım yapılmış mıdır?
Söz konusu malzemeler hangi tarihte ve hangi usulle alınmıştır? Alınan malzemenin kapsamı, birim ve toplam maliyeti nedir? ihaleye çağırılan veya teklif alınan firmalar hangileridir?
Bu firmalar tarafından verilen birim ve toplam teklif miktarları nedir? Belbeton A.Ş. tarafından 1.641.000
ABD dolarına aldığı aynı malzeme için, başka bir firmanın 766.000 dolar teklif verildiği iddiası doğru mudur?
Almanya’da bulunan ZBB GmbH adlı firmanın aynı ürün için Kore firmasından fiyat istediği, Kore firmasının Alman firmasına,
Ankara teslimi olmak üzere adette 173.75, toplamda ise 973.000 dolar fiyat verdiği ve bu teklifin Belbeton A.Ş. Genel Müdürlüğüne gönderildiği iddiası doğru mudur?
Direkler hangi firmadan
Ateş bir başka önergesinde,
Ankara’nın ana bulvarlarına ve caddelerine dikilen alüminyum gövdeli, eğik aydınlatma direklerinin, standartlara uygun olmadığı, bu nedenle trafikte sorunlara neden olacağı iddialarına değindi. Direklerin kimden alındığı, maliyeti, standarda uyup uymadıklarını soran Ateş, "Aydınlatma direklerinin satın alındığı firmaların sahibi veya ortakları arasında
AKP kurucusu veya üst düzey yöneticilerinin akrabaları var mıdır? Kimlerdir? Bu direklerin fahiş fiyattan alındığı ve bu yolla birilerine haksız kazanç sağlandığı iddiası doğru mudur?" dedi.
Bir diğer soru önergesinde, 2004-2009 tarihleri arasında
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından alınıp satılan gayrımenkullerin dökümünü isteyen Ateş, bu alım-satımların hangi amaçla yapıldığı sorusuna yanıt istedi.
MÜSİAD üyesinin ilişkileri
CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, bir soru önergesinde ise Hamburg MÜSİAD üyesi de olan Serdar Kepenek ile
Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında ticari ilişki bulunup bulunmadığı, varsa bunun nasıl bir ilişki olduğunu da öğrenmek istedi. Ateş, şu soruları yöneltti:
"Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Belko A.Ş. tarafından, Serdar Kepenek’e ait olan Almanya merkezli Eurasfalt ve GRC firmasından, hangi danışmanlık hizmetleri alınmıştır? Tarihleri ve bu hizmet alımı için yapılan toplam ödeme miktarı nedir?
GRC firmasından sağlanan asfalt danışmanlık hizmetlerinin Karayolları Genel Müdürlüğü veya Üniversitelerin ilgili bölümlerinden çok daha ucuz fiyatlara sağlanabilecekken, Serdar Kepenek’in firmasından milyon dolarlarla ifade edilen fiyatlardan sağlandığı iddiası doğru mudur? Açıklar mısınız?
Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı Belko Genel Müdürlüğü tarafından asfalt kalitesini artırmak için 2004-2009 yılları arasında alınan kimyasal miktarı nedir? Toplam ödeme miktarı nedir? Serdar Kepenek’in firmalarından ne kadar kimyasal alınmıştır? Alım tarihleri ve yapılan ödeme miktarı nedir? Bu kimyasalların ne kadarı kullanılmıştır? Serdar Kepenek’in firmalarından tutarı milyon dolarları bulan kimyasal alındığı ve hiç kullanılmadığı iddiaları doğru mudur?
Belko A.Ş. laboratuarlarında kullanılmak üzere Serdar Kepenek’e ait firmalardan ne kadar test cihazı alınmıştır? Alım tarihleri ve toplam ödeme miktarı nedir? Söz konuş şahsa ait firmalardan milyon dolarlarla ifade edilen miktarda test cihazı alındığı ve hiç kullanılmadan başka firmalara kiralandığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialarla ilgili açılan bir soruşturma var mıdır?"
Ayaş Tüneli’ni sordu
CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş,
Başbakan Erdoğan’a "Ayaş tüneli 33 yıldır neden bitirilemedi?" diye sordu. Ateş, Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde 1940’lı yıllarda çalışmalarına başlanan 1976’da ihale edilen
Ankara İstanbul Sürat Demiryolu kapsamındaki Türkiye’nin en uzun tüneli olarak planlanan Ayaş Tüneli’nin kaderine terk edildiğini söyledi. Ateş, "Basında yer alan haberlerde söz konusu tünel için bu güne kadar 1.5 milyar dolar harcama yapıldığı, toplam uzunluğu 10.5 kilometre olan tünelin 8.5 kilometrelik kısmının tamamlandığı, geriye kalan 2 kilometrelik bölümünün ise otobüs firmalarının baskısı nedeniyle tamamlanmadığı bilgisine yer verilmektedir. Bu tünelin tamamlanması ve Çayırhan’da bitirilen tünelle birlikte hizmete alınması halinde
İstanbul Ankara arasının hızlı trenle 2 saate ineceği, bunun ekonomimize ciddi katkı sağlayacağı belirtilmektedir" dedi. Ateş, soru önergesinde
Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti: "Ayaş tüneli için bu güne kadar yapılan toplam harcama (ABD Doları) tutarı nedir? Hangi yıllarda ne kadar harcama yapılmıştır? Ayaş Tüneli’nin fay hattı üzerinde olduğu iddia edilmektedir. Bu konuyla ilgili olarak yapılan bir çalışma var mıdır?