ANKARA / Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: "İnterneti ilaca benzetebiliriz, eğer kararında alınırsa şifa, kararını aşarsa, yanlış kullanılırsa bir zehire de dönüşebilir"
"Yurtlarda kalan 310 bin gencimiz, internetin verdiği nimetleri toplumda dezenformasyona meydan verecek faaliyetlerde asla ve asla kullanmayacakları gibi aynı zamanda yanlış işleri de düzeltecek, anında karşılık verecek çok güzel bir imkanı elde ettiler"
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç:
"Yeni eğitim ve öğretim yılında Polis Okulu ile Harp Okulu öğrencilerini de yüksek öğrenim kredi imkanlarından yararlanma fırsatına kavuşturuyoruz"
Bakan Yıldırım, ATO Congresium'da düzenlenen Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda ücretsiz internet hizmeti verilmesi amacıyla başlatılan "Yurdum Evim, Ücretsiz İnternetim" projesi açılış töreninde yaptığı konuşmada, üniversite öğrencileri için önemli bir hizmeti başlattıklarını ifade etti.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yürüttükleri projeyle 81 ilde söz konusu yurtlarda kalan 300 bini aşkın üniversite öğrencisine, hızlı interneti ücretsiz kullanma imkanı sunduklarını belirten Yıldırım, 347 yurda hızlı internet bağlantısı sağlayabilmek için 50 milyon liralık bir yatırım yapıldığını söyledi.
Gençlerin bilişim çağında yetiştiklerini vurgulayan Yıldırım, bilişimin ticarette, eğitimde, turizmde ve sosyal hayat içerisindeki önemine işaret etti.
Göreve geldiklerinde Türkiye de geniş bant internetin bulunmadığını, telefon çevirmeli internete girmenin bile çok zor olduğunu dile getiren Yıldırım, bilişim alanında yaptıkları yatırımlarla Afrika seviyesindeki Türkiye'yi, bu alanda Avrupa'nın ilk 5 ülkesinden biri haline getirdiklerini kaydetti. Şu anda Türkiye'nin telefonla konuşmada Avrupa'da birinci sırada yer aldığını anlatan Yıldırım, "Sosyal paylaşım sitelerinde 30 milyon bir hacimle yine ilk 4 sırada yer alıyoruz" dedi.
Bakan Yıldırım, gün geçtikçe hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri haline gelen internetin ilaca benzetilebileceğini ifade ederek, "Eğer kararında alınırsa şifa, kararını aşarsa, yanlış kullanılırsa bir zehire de dönüşebilir" diye konuştu.
İnternet kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlarda gençleri uyaran Yıldırım, şunları kaydetti:
"Dünyada ne var ne yok bunu anında öğrenmek ve bilgi sahibi olmak temel hakkımız. Zaten biz de iletişim altyapısına yaptığımız yatırımlar sonucu 20 milyonun üzerinde abone ve 60 milyona varan kullanıcıyla bunu sağladık. Biz istiyoruz ki; bu akıl yollarını doğru kullanalım, burada başkalarının hayatını karartacak,suç teşkil edecek toplumda rahatsızlık ve huzursuzluk verecek faaliyetlere bu mecrada yer vermeyelim. Ben inanyorum ki, bu yurtlarda kalan 310 bin gencimiz, internetin verdiği nimetleri toplumda dezenformasyona meydan verecek faaliyetlerde asla ve asla kullanmayacakları gibi aynı zamanda yanlış işleri de düzeltecek, anında karşılık verecek çok güzel bir imkanı elde ettiler."
Bakan Yıldırım, emeği geçen herkese teşekkür ederek, hizmetin öğrencilere ve Türkiye'ye hayırlı ve Uğurlu olmasını diledi.
-Polis ve Harp Okulu öğrencilerine müjde
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 Kasım 2012'de 53 yurdun toplu açılış töreninde, Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı tüm yurtlarda öğrencilere ücretsiz internet imkanının sunulması için talimat verdiğini hatırlattı. Kılıç, aradan geçen 7 aylık sürecin ardından 11 Haziran 2013 itibarıyla 81 ilde 310 bin öğrencinin kaldığı 347 yurdun tamamında bu hizmetin verilme aşamasına gelindiğini söyledi. Bu kapsamda yurtlara 21 bin cihaz yerleştirildiğini, 550 bin metre fiberoptik kablo döşendiğini anlatan Kılıç, odaların tamamında wi-fi internet erişiminin sağlandığını bildirdi.
Geçen yıl yapılan açılış töreninde Başbakan Erdoğan'ın, öğrencilerin hayatını kolaylaştırmak adına, yurtlardaki tüm odalara mini buzdolabı konulması talimatı verdiğini anımsatan Kılıç, onbinlerce odaya buzdolaplarının ulaştığını, bu yaz buzdolabı konulmayan odalardaki kişi sayısını azaltarak buzdolapları için yer açacaklarını kaydetti. Kılıç, en kısa sürede tüm yurt odalarına buzdolaplarının konulmuş olacağını söyledi.
Öğrencilere ayda 200 lira yemek parası desteği verdiklerini ifade eden Kılıç, bu rakamın 3'te 1'inin kahvaltı, geri kalanın ise akşam yemekleri için verildiğini vurguladı. Bakan Kılıç, öğrencilerin kendilerinden bu desteğin tamamını akşam yemeği verilmesini talep ettiklerini belirterek, "Evden okula ya da yurttan okula giderken kahvaltı yapıp yapmadığınızı düşünen kim vardır? Bir anneniz, iki bababanız vardır, bir de başbakanınız var. Kahvaltı yapmadan okula gitmenize gönlü razı değil. Dolayısıyla ben bunun sözünü veremem. Sabah kahvaltınızı yapacaksınız, dönüşünde de akşam yemeğinizi yiyeceksiniz" dedi.
Bakan Kılıç, Ankara'da 4 bin kişilik yurt yapılmasının yatırım programında yer aldığını belirterek, inşaatına bu yıl başlanacağını bildirdi.
Türkiye genelinde 184 adet yurt inşaatının devam ettiğini dile getiren Kılıç, şunları söyledi:
"1 milyon 304 bin öğrenci ayda 280 lira burs veya kredi alıyor. Eskiden burs alan öğrenci sayısı 50 bindi. Şu an 455 bin öğrenci bir daha geri ödemeksizin ayda 280 lira burs alıyor. Burs, yüksek lisansta 560, doktorada 840 lira. Bu çok sıra dışı bir imkan. Bu sene Polis Okulu ile Harp Okulu öğrencilerini de yüksek öğrenim kredi imkanlarından yararlanma fırsatına kavuşturuyoruz."ANKARA /