Büro Memur-Sen, TÜİK çalışanlarının sorunlarını görüşmek ve sorunlara çözüm yolu bulmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde çalıştay düzenledi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen kurum çalışanlarının katıldığı çalıştayın ana gündem maddesi 4/C’liler oldu. Çalıştayda, devlet memuru olan ancak hiçbir özlük hakkı bulunmayan 4/C’lilerin kadroya geçirilmesi gerektiği vurgulandı.
FARKLILIKLAR ANAYASAYA AYKIRI
Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, başta TÜİK olmak üzere kamuda 45 binin üzerinde 4/C’li personelin çalıştığını hatırlattı. Yusuf Yazgan, yaklaşık bin lira maaşla en düşük ücret alan devlet memuru olan 4/C’lilerin geçinmekte zorlandıklarını kaydetti. 4/C’li personelin iş güvencesi, askerlik dönüşü işe başlama, ücretsiz izin hakkı, eş, hastalık, eğitim nedeniyle atama, giyecek ve yiyecek yardımı gibi haklardan da yararlanamadığını vurgulayan Yazgan, “Aynı yerde, aynı işi yapmalarına rağmen statülerinin farklı olması nedeniyle çalışanlar arasında idari, mali ve sosyal haklar yönünden birçok farklılık bulunuyor. Bu durum Anayasa ile güvence altına alınan eşitlik ve adalet ilkelerine aykırıdır” dedi.
KADROYA ALINMALILAR
4/C’lilerin tanımında ‘bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğunda’ ifadesinin yer almasına karşılık fiilen böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Genel Başkan Yusuf Yazgan, 4/C’lilerin mesai mevhumu gözetmeden yılın 11 ay 28 günü çalıştığının altını çizdi. Bunun en önemli örneğinin TÜİK’de çalışan 4/C’liler olduğunu kaydeden Yazgan, şunları söyledi:
“Ülkemizin ekonomisine yön veren istatistiki bilgilerin anketleri TÜİK’deki 4/C’liler tarafından yapılıyor. 4/C’li personel mesai mevhumu gözetmeden, gecesini gündüzüne katarak, kendinden ve ailesinden fedakarlık göstererek kapı kapı dolaşıyor ve yılın 11 ay 28 günü anket yapıyor. Yılın 11 ay 28 günü çalışan bir kişiye ‘geçici personel’ denilemez. Artık bu personel daimi çalışır hale gelmiştir. 4/C’liler, C-4 olmadan biran önce kadroya alınmalıdır. Kadro 4/C’lilerin en doğal hakkıdır. 4/C’lilerin sorunlarını toplu sözleşme masasına taşıyacağız.”