Ankara’da bulunan yer istasyonu ayrıca doğal afet durumunda direkt uydu görüntülerini alabiliyor. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Tamer Beşer, yerli kaynaklarla Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT’ın 7,5 metre siyah beyaz, 15 metre çok bantlı görüntüleme yeteneğine sahip olduğunu anlattı.
RASAT’ın, 678 kilometre yükseklikteki yörüngeden çektiği bir kare görüntünün 900 kilometrekare alanı kapsadığını belirten Beşer, Ankara’da bulunan yer istasyonundan günde 4 defa 10’ar dakika süreyle haberleşme sağlanabildiğini söyledi. RASAT uydu görüntüleriyle Türkiye’nin tümünün iki boyutlu görüntülerini kullanarak, mozaik haritasını tamamladıklarını aktaran Beşer, şöyle devam etti.
KARŞILAŞTIRMA YAPMA İMKANI
“Türkiye, iki boyutlu harita ile bundan sonra örneğin herhangi bir doğal afet durumunda direkt uydu görüntülerini alabilecek ve buna göre planlama yapabilecek. Orman yangını oldu diyelim, bu durumda ormanın hemen uydu görüntüsünü alıyoruz ve önceki görüntülerle karşılaştırıyoruz. Ne kadar bir alanın yandığını ne kadar zararın olduğunu hemen anlıyoruz. Böylece Türkiye’nin herhangi bir noktasından sürekli görüntü alıp, olağanüstü bir durumda bu görüntüleri AFAD gibi kurumlara sağlayabilecek durumdayız.”
DIŞA BAĞIMLILIK BİTTİ
Rasat’tan önce dünyanın ve Türkiye’nin herhangi bir noktasına ilişkin görüntülerin alınması için dışa bağımlılığın bulunduğunu ifade eden Beşer, “RASAT’la birlikte dünyanın da istenilen bir bölgesinin fotoğrafını alabiliyoruz. Bundan sonra Türkiye’nin üreteceği diğer nitelikli uydularımızla daha da hassas görüntüler alabileceğiz” şeklinde konuştu. Tamer Beşer, Türkiye’nin iki boyutlu yeni mozaik haritasının en geç yıl sonuna kadar kamu kurumlarına açılacağını sözlerine ekledi.