Sağlık Bakanı Akdağ, bugüne kadar Türkiye’de domuz gribi virüsü tespit edilen dört hastadan ikisinin daha önce grip şikayetiyle ABD’de doktora gittiklerini, ancak hafif grip ilaçları verilip gönderildiklerini söyledi: “Bu durum, virüsün yayılmasına neden oluyor. DSÖ’ye ABD’nin ve diğer ülkelerin gerekli tedbirleri alması için tavsiyede bulunacağız!”
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigara yasağı konusunda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin domuz gribine yönelik sorularını da yanıtladı. Son olarak ABD New York’tan yola çıkıp 29 mayıs’ta İzmir’e gelen bir Türk vatandaşı ile Houston’dan yola çıkıp Amsterdam üzerinden İstanbul’a gelen Türk vatandaşında virüsün görüldüğünü hatırlatan Bakan Akdağ şunları söyledi: “Bu kişilerin virüsü bulaştırma ihtimali olan kişileri korumaya çalışıyoruz. Normalde koruyucu ilaçları uçakta, hastanın iki önü ve arkasında oturanların alması yeterli görülürken, biz bu uçaktaki tüm yolcuları takip ediyoruz. Ve yolcuların bir çoğuna ulaşıldı.”
İlaç aldığı için ateşi düşük
Bakan Akdağ, ABD’deki tüm vakalarda laboratuvar araştırması yapılmadığını söyleyerek, “Hafif seyreden gripler için ne yapılıyorsa onu yapıyorlar. Ama ülkelerinden dışarı çıkmaması için tedbir alabilirler. Bu hususta DSÖ’nün ikna olup, ülkelere bu konuda tavsiyede bulunması gerekiyor” dedi. Türkiye’ye gelen dört vakadan ikisinin ABD’de doktora gittiğini açıklayan Akdağ, şunları söyledi: “14 Mayıs’ta ABD’den gelen ilk iki vakada da, hastalardan biri ateşli olarak ülkeye girmişti. Aslında bu hastanın Türkiye’ye gelmeden önce ABD’de bir doktora gittiği ortaya çıktı. Bu son iki vakadan biri de ABD’de doktora gidiyor. İlaç kullanmaya başlıyor. Ateşi de muhtemelen bu yüzden yüksek değil. Tespit etmek zorlaşıyor. Orada domuz gribiyle ilgili herhangi bir araştırma yapılmamış. Bakılmamış.”
DSÖ’ye ’tavsiye’ hazırlığı
Bakan Akdağ, hem hastaların geldiği ülkelerin sağlık bakanlıklarına hem de Dünya Sağlık Örgütü’ne tavsiyede bulunacaklarını söyledi: “Bilim Kurulumuz hazırlıyor. Yolcularda grip gibi bir durum tespit edilmişse seyahatiyle ilgili bir takım ertelemeler söz konusu olabilir ya da en azından seyahat ettiği yerdeki insanlara bulaştırmaması için tedbirler alınabilir. Açıkçası bizim gösterdiğimiz hassasiyetin tüm dünyada gösterilmesini bekliyoruz.”
Risk güney yarım küreye geçti
Akdağ, virüs kısa sürede fark edildiği için tedavinin olumlu ilerlediğini de açıkladı: “Türkiye’de domuz gribinde dağılma yok. İnşallah bu yaz mevsimini böyle geçiririz. Önümüzdeki sonbahar ve kış ayları için daha hazırlıklı olmalıyız, diğer ülkeler gibi... Şu anda da hastalık riski kış mevsiminin başladığı Güney Yarım Küre’ye geçti.”
Şüpheliler evden çıkmayacak
Domuz gribi konusunda İngiltere’de şüpheli durumdaki vatandaşların evlerinden çıkmamaları uyarısında bulunulduğunu belirten Akdağ, Türkiye’de de bu uygulamanın başlatılacağını bildirdi. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da New York ve Houston’dan gelen vatandaşlarımızın izole edilerek hastanede gözlem altına alındığı, tıbbi tedavilerinin devam ettiği ve genel durumları iyi olduğu söylendi.
‘Termal kamerayı aldatmak çok kolay’
Prof. Dr. Gülden Yılmaz (Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı): “Dünya sağlık örgütü henüz seyahatleri yasaklamıyor. Ama seyahat yasaklamak bir önlem. Termal kamerayı aldatma yoluna gitmek çok kolay. Bu risk her zaman var. Mutlaka yolculuk yapmak isteyen ve insan sağlığını da önemsemeyen kişiler ateş düşürücülerle kamerayı kandırabilir. Bu şekilde seyahat ettiği uçaktaki yolculara bulaştırabilir. Eğer Türkiye’nin aldığı sıkı önlemler olmasaydı çoktan daha fazla vakayla karşılaşmıştık. Biz bu şekilde titiz davranarak hastalığın yayılma hızını mümkün olduğunca yavaşlattık. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayınladığı olgulara baktığımızda, çoğu olgu komplikasyonsuz yani hastalığı ağırlaştıracak bir gelişmeye yol açmadan tipik grip gibi hastalık oluşturuyor. Yani insanlar grip olup kendiliğinden iyileşiyor. Ülkemize gelen biri ateşsiz bir enfeksiyon geçiriyor olabilir. Bu şekilde de termal kameraları aşabilir.”
Domuz gribini ihraç ediyorlar!
Prof. Dr. Haluk Eraksoy (Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı):
“ABD domuz gribinin en yüksek oranda görüldüğü ülke. ABD’li vaka sayısı Meksika’yı ikiye katladı. 3. ülke ise Kanada. Aslında domuz gribine yeni dünyanın hastalığı demek mümkün. Belli ki ABD bu hastalığı yayıyor. Vakalar Batı Avrupa hatta bize kadar geliyor. Türkiye’de saptanmış toplam dört vaka var. Hepsi ABD çıkışlı vakalar. Bunların hepsi hastalıklarını gizlemeyen vakalar. Burada hastayı tedavi eden doktorlara sormak lazım neden bu insanları hasta hasta uçağa bindiriyorsunuz? Diğer insanları riske atıyorsunuz? Şimdi tek tek uçaklarda seyahat eden yolcuları arıyoruz. Bu vakaların hasta hasta uçağa bindikleri çok açık.”
Avrupa ve ABD’de karantina yok
AVRUPA ülkelerinin büyük bölümünde termal ekranda vücut ısısı 38 derece ve üzerinde olan yolculara müdahale ediliyor ve yüksek ısının ateşten mi yoksa heyecan ya da sinirden mi olduğu araştırılıyor. Ateşten kaynaklandığı durumlarda hasta zorunlu karantinaya alınabiliyor ancak uçaktaki diğer yolcular ya da yakınları benzer belirtiler göstermediği sürece karantina uygulanmıyor. Hollanda’da virüsün görüldüğü ülkelerden gelen yolcuların ateşinin 38 dereceye çıkması durumunda en az üç gün evden dışarı çıkmamaları tavsiye ediliyor. Ancak geçen haftalarda, grip teşhisi konulan bir erkeğin, ailesinin de karantinaya alınması söz konusu olmuş ancak yetkililer “insan temel hakkı olan özgürlüğün kısıtlanması” ndan dem vurarak bunu reddetmişti. Ancak SARS virüsü salgını yüzünden büyük kayıplar veren Asya ülkelerinde daha sıkı bir karantina uygulaması sürdürülüyor.