Başkent’te uzun süredir muhalefetin, ‘Ankara’da yıllardır Ankaray ve Metro dışında bir metre ray döşenmedi’ diyerek eleştirdiği metrodan iyi haber geldi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımlar Genel Müdürü Metin Tahan, “Çayyolu yönünde ilk rayları döşemeye başladık. Kızılay-Çayyolu ve Batıkent-Sincan hatlarını önümüzdeki sene en geç bu zamanlar açmış oluruz” dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve Altyapı Yatırımlar Genel Metin Müdürü Tahan, gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya geldi.
Metro inşaatları için 3 milyar liranın üzerinde ödenek ayrıldığını belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımlar Genel Müdürü Metin Tahan çalışmaların son durumunu şöyle anlattı:
BAZI BAĞLANTILARIN PROJESİ BİLE YOK
“Normalde bakıldığında 1 milyar 650 milyon lira yetiyor gibi görünüyor. Ancak, metrolar için 3 milyar 40 milyon liralık ödenek ayrıldı. Örneğin Tandoğan - Keçiören hattında Gazino’dan Atatürk Kültür Merkezi’ne kadar proje var ancak ondan sonra nereye bağlanıyor, bununla ilgili proje bile hazırlanmamış. Şimdi 3 bin metre tünel kazılarak bağlantı yapılacak veya Batıkent - Sincan hattında 5. istasyona kadar elektronik ve sinyalizasyon var ama sonrası yok. Bu tip büyük maliyetleri düşünerek bütçeyi oluşturduk. Çalışmalar son dönemde artık kendini göstermiyor. Çayyolu yönünde ray döşemeye başladık. Kısa bir süre içerisinde Sayın Bakanımız’ın da katıldığı törenle ilk ray kaynağını yapacağız.
GÖÇÜKTEN 7 SAAT ÖNCE ORADAYDIM
Genelkurmay Kavşağı önünde meydana gelen göçükten 7 saat önce aynı bölgede yer altındaki çalışmaları denetlediğini ifade eden Tahan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Oradan geçmeyen tesisat ve kablo yok. Telefon, elektrik, internet... Ne ararsanız var. Belediye bile bilmiyor. Çünkü özel çekilmiş. İş makinesi ve kepçe çalıştıramıyorsunuz. 28 - 30 metre yerin altında çalışıyoruz. Biz bir inşaata başladığımızda güvenlik tedbirlerini mutlaka alırız. Hareketli yerlerde mutlaka istenmeyen olaylar olabiliyor.
Öngöremediğimiz bu olayı yaşadık ve kahrolduk. Sabah 07.00’de olayı öğrendik ve ekibimizle sabahtan o vatandaşımız bulunana kadar çalışma yaptık. Sayın Bakanımız da saat başı bilgi aldı. Gece 00.15’te Ankara’ya dönünce olay yerine gelip inceleme yaptı.
Aynı yerde bir gece önce 21.15’te ben ekibimle birlikte incelemeler yapıyordum. Göçük 7 - 8 saat önce olsa ben ve ekibim göçük altında kalabilirdik. Deformasyon ölçümü her zaman yapılır. O zaman da yapılıyordu.
YER ALTI SUYU BÜYÜK ZORLUK
“Yer altı suyunun bu kadar yüksek olduğu bir il çok nadir. İnşaatları yürüttüğümüz alanlar alüvyonlu bir zemine sahip. Sokullu Deresi ve Dikmen’de toplanan sular buradan geçiyor. Yılın en sıcak aylarında bile saniyede 12 litre su geçiyor. Bu aylarda su saniyede 36 litreye kadar çıktı. Biz onu toplama çukurumuza alıp drene ettik. Kanallarla da Ankara Çayı’na kadar gidiyor. Ama bu zeminin kendini bırakması görünmez. Jeolojik raporlarda da aynı. Göçükten bir saat önce de içeride insanlarımız vardı, çalışıyordu. Yer altında çalışmanın zorlukları ve riskleri var. Biz orada diyafram makinasıyla duvarları yapmak suretiyle hem o zemini hem Genelkurmay hem de Hava Kuvvetleri binalarını da sağlama aldık. Şu anda da ray altı betonları, yaya yolları yapılıyor. “
TÜNELLERİMİZ SORUNSUZ
Tahan, tünellerin eski olduğuyla ilgili eleştirilere de yanıt vererek, “Çalışmalarda son teknoloji ne gerektiriyorsa o uygulanıyor. Teslim alırken tünellerin kontrollerini yaptırdık, öyle teslim aldık. Zaman zaman yine de kontroller yapılıyor. 100 yıl dayanan betonlar kullanılıyor. Tünellerle ilgili bir sorun yok” dedi.