ATO Congressium’da 9’uncu kez kapılarını kitapseverlere açan Ankara Kitap Fuarı, genç-yaşlı tüm Ankaralıların ilgisini topladı. 1 Mart’a kadar açık kalacak olan fuarda bu yıl ikinci kez sahaflar da yer alıyor. Sahaflar için ayrı bir sokak oluşturulurken, kitapseverlerin, yayınevlerinden çok ikinci el kitap stantlarına ilgi göstermesi gözlerden kaçmadı. Birçok okuyucu özellikle sahaflar için geldiğini belirtirken, ikinci el stantlarının bulunduğu bölümde, ellerinde kitap listeleri ile gezen okurlar dikkat çekti. Sahaflar ilgiden memnun olduklarını belirterek, “Genç arkadaşlarımızın merak duygusu, orta yaşlı vatandaşların da eski kitaplara olan bağlılıkları, bizi ön plana çıkarıyor” dedi. Fuar organizatörleri vahşi bir cinayete kurban giden Özgecan Aslan'ı da unutmadı. Fuarda Özgecan için bir ziyaretçi defteri oluşturuldu.
İLK GÜNDE YOĞUN İLGİ
Fuara İstanbul’dan gelen 22 sahaf bulunuyor. Üniversite okuduktan sonra hevesle başladığı kitap toplama işinin, sahaflığa evrildiğini söyleyen Cevat Besi, Ankara’nın ilgisinden memnun olduklarını belirterek şunları söyledi:
“Kitap fuarlarında sahaflara yer verilmeye başlandı. Bunun insanlar üzerinde güzel bir etkisi oluyor. Sahafların ciddi bir kitlesi var. Geçmişe dokunmak insanların hoşuna gidiyor. İyi bir tanıtımın ardından ilk gün olmasına rağmen onlarca kişiyi ağırladık. İlerleyen günlerde daha da iyi olacağı çok belli.
KİTAP ARKADAŞLIKLARI
Bize örneği olmayan eserleri arayan, nadir ürünleri biriktiren koleksiyonerler gelir. Bilim insanları geçmişte neler yazıldığını merak ettiği için bizi bulur. Öğrenciler, ucuza kitap almak için uğrar. Yani birbiriyle alakası olmayan ancak ortak noktası kitap olan herkesi yan yana getiririz. Bu, güzel bir paylaşım ortamı oluşmasına neden oluyor. Ellerinde listelerle gelerek bizden kitap isteyen kişiler, birbirlerine, ‘O kitabı şurada bulabilirsiniz’, ‘Sizin koleksiyonunuza uygun eserleri başka bir sahafta’ gördüm diyerek yönlendirebiliyor. İyi arkadaşlıklar kuruluyor.
OSMANLI DÖNEMİNDEN KALMA
Sahaflarda ikinci el kitap, dergi ve çizgi romanların yanı sıra nostaljik anlamı olan eski el yazması eserler, sinema posterleri, kartpostallar, posta pulları gibi ürünler de bulunur. Bunları elde etmek için çok fazla yöntem var. Ben bit pazarından nadide şeyler bulabiliyorum. Ya da bir büyüğünü kaybeden insanlar, eski ürünlerine ne yapacağını bilmeyerek bizleri arayabiliyor. Bu eserlerden en ilgincini geçen günlerde buldum. Osmanlı Devleti döneminde görev yapmış bir bahriyelinin kimlik kartı. Çok özel ve isteyeni çok oluyor.”
36 SAHAF ANKARA'DA
Fuarı organize eden Eylül Fuarcılık Genel Koordinatörü Remzi Çayır da fuarda 300'e yakın yayınevi olduğunu ve bunlar arasında 36 civarında sahaf bulunduğunu belirtti. Çayır, sahaflara gösterilen ilgi konusunda, “Tarihi İstanbul Cağaloğlu Çarşısı’ndaki tüm sahafları buraya getirdik. Onlara farklı bir salon oluşturduk. Çok güzel, eski ve tarihi kitapları görebilirler. Sahaflar, hiç görülmememiş, piyasada bulunamayan ürünleri sundukları için merak uyandırıyor ve ilgi topluyor” diye konuştu.
KUMDA KAHVE MOLASI
ATO Congressium’da düzenlenen fuarda, kumda kahve standı da ilgi topluyor. Kitap alan ve ilk sayfalarını hemen okumak isteyen kitapseverler, kahve molasında ile okumaya koyuluyor.