Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki, Sincan-Tatlar mevkiinde 190 hektarlık alana kurulu olan Ankara Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi’nde kentin atık suyu arıtılıyor. Yapılan işlemler sırasında ortaya çıkan biyogazla da elektrik üretiliyor. Tesislerin enerji ihtiyacının yüzde 85’ini karşılayan uygulama sayesinde yıllık ortalama 8.5 milyon TL değerinde elektrik tasarrufu sağlanıyor. Belediye yetkilileri konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:
ENERJİ ELDE EDİLİYOR
“Tesiste gerçekleştirilen işlemler sonucunda katı maddeler ve çamurun kolayca susuzlaştırılması sağlanıyor. Özümleyici tankların üst kısmında biriken biyogaz, seramik ve çakıl, filtrelerden geçirilerek temizleniyor ve her biri 4 bin metreküp kapasiteli 2 alçak basınçlı gaz tankına gönderiliyor. Böylece atık sudan üretilen biyogazla, istasyonda kurulu 3 megavat gücündeki 3 jeneratörde enerji elde ediliyor. Tesislerin enerji ihtiyacının yüzde 85’ini karşılayan uygulama ile, yıllık ortalama 8,5 milyon TL’lik elektrik tasarrufu sağlanıyor.
DOĞAYA DÖNÜŞÜM SAĞLANIYOR
Ankara Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi, yağışlı günlerde 1 milyon 530 bin metreküpe kadar atık su arıtıyor. Bu tesisin yanı sıra ilçelerde bulunan bölgesel 21 farklı atık su arıtma tesisinde de 100 bin metreküpün üzerinde su arıtılarak, sağlıklı şekilde yeniden doğaya dönüşümü sağlanıyor. Tüm tesislerde arıtma işlemi, yağışlı günlerde toplam 1 milyon 630 bin metreküpe kadar çıkabiliyor.
YENİ SANTRAL YAPILIYOR
Mevcut jeneratörlerin yanı sıra arıtılmış suyun Ankara Çayı’na verildiği noktada, ‘Arşimet burgusu’ olarak adlandırılan yöntemle, yeni hidroelektrik santral yapımına devam ediliyor. İnşaatı bitme aşamasına gelen 1 megavatlık hidroelektrik santral üretime geçtiğinde, tesisin elektrik ihtiyacının tamamı kendi imkânlarıyla karşılanmış olacak.