ANKARA / Polonya’nın Galiçya sınırındaki bir kasabada yaşayan oyuncakçı Coppelius, onun gizemli evi, oyuncakları ve bu eve girmeye çalışan kasabanın gençlerinin hikayesini anlatan ‘Coppelia’ balesi, prömiyerin ardından izleyici ile buluştu. Eser, Türkiye’de ilk kez 1961 yılında sahnelendi. O tarihteki eserde Coppelius rolünü Devlet Tiyatrosu sanatçısı Nurtekin Odabaşı canlandırmıştı. Aynı rolü şimdi Odabaşı’nın oğlu ADOB sanatçısı Hakan Odabaşı üstleniyor. Hakan Odabaşı, bir baba ve oğulun aynı rolü oynamasının çok rastlanan bir durum olmadığını söyleyerek, bu açıdan eserin kendisi için manevi bir öneminin olduğunu ifade etti. Babası Nurtekin Odabaşı’nın tiyatrocu olduğunu ve o dönemde Coppelius karakterinin daha tiyatral özellikleri bulunduğunu dile getiren Odabaşı, aynı rolde şimdiyse balenin daha ön planda olduğunu belirtti.
BİLETLER 10 DAKİKADA TÜKENDİ
Bale Başkoreografı Serhat Güdül de, üç perdelik eserin çok eğlenceli olduğunu söyleyerek, “İzleyicinin üç perde boyunca sıkılmadan izleyeceği bir eser. Şu an üçüncü temsilin biletleri de satışa çıktıktan 10 dakika sonra tükendi. Teknik, mimik ve tiyatral açıdan hikayeyi çok açık anlatan bir eser. Kitapçığı okumadan izleyici konuyu rahatlıkla anlayabilir. Yediden yetmişe herkesin severek izleyeceği bir oyun” diye konuştu.
DÜNYADA BAŞKA YERDE OLMAZ
Eserin koreografı Gyula Harangozo ise, bir ay boyunca Ankara’da kaldığını belirterek, çok yetenekli dansçılarla çalışma fırsatı bulduğunu söyledi. Ortaya çıkan sonucun kendisini çok tatmin ettiğini belirten Harangozo, burada en çok şaşırdığı durumu ise şöyle ifade etti: “Yaklaşık bir buçuk ay önce esere dair hiçbir şey yoktu. Dekorun ön çizimleri bile yapılmamıştı. Bu kadar kısa bir sürede her şeyin hazır olması çok şaşırtıcı. Bu dünyada başka yerde görebileceğiniz bir durum değil.”
MEKANİK BALE
Eserde, Coppelia bebeği canlandıran Sanem Subaygil, dans ederken vücudun üst tarafını da kullandıklarını belirterek, bu rolde sadece bacakları kullanarak dans ettiğini, mekanik hareketlerle bale yapmaya çalıştığını ve o açıdan zor bir eser olduğunu söyledi.
KLASİK BALEYİ ÖZLEMİŞİZ
Uzun zamandan beri ADOB’un klasik bale oynamadığını söyleyen Burak Kayıhan, klasik baleyi özlediklerini söyledi. Yabancı koreograflarla çalışmanın kendisi için hep keyifli olduğunu belirten Kayıhan, eserin çok eğlenceli olduğunu dile getirdi. ANKARA /