Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, otogaz sistemi taşıyan motorlu taşıtların depolarına ‘10 yaş sınırı’ uygulaması için harekete geçmesi, LPG’li araçların taşıdığı riski yeniden gündeme getirdi. Bunun üzerine Ankara Hürriyet, Başkent’te sayısı her geçen gün artan LPG’li araçların ‘kapalı otopark’ sorununu araştırdı. Özellikle alışveriş merkezlerinde yer alan kapalı otoparklara girişlerdeki LPG denetimlerinin aracın modeline göre yapıldığını ileri süren bazı sürücüler, “Lüks arabaların otogaz sistemine bakılmazken, Doğan, Şahin, Broadway gibi araçların ise bagajına kadar bakılıyor” ifadelerini kullandı.
TAHLİYE SİSTEMLERİ YETERLİ Mİ
Ankara’da LPG’li araç sayısının arttığını belirten Makina Mühendisleri Odası Sekreteri Ercüment Şahin Çervatoğlu şunları söyledi:
“LPG’li araçların kapalı otoparklara alınması yada alınmaması araçların patlama riski ile doğrudan ilintili değildir. Aksine mevcut otoparkların LPG kaçakları ve diğer durumlarda gazı tahliye edecek yeterli havalandırma sahip olması ile ilgilidir. Aracı alıp alınmamasını sorgularken aynı zamanda, ‘LPG’li araçlar neden alınmıyor’ diye de sormalıyız.”
MERDİVENALTINA DİKKAT
Merdivenaltı otogazcılara dikkat çeken Çervatoğlu, “LPG‘li araçların muayene edilmesi yetmez. Muayene iki yılda bir yapılan bir iştir. Bu süre içerisinde araçların kullanımı esnasında sıra dışı, olumsuz durumlarla karşılaşılabilir. Dolayısı ile bakım konusu her zaman önemlidir. Bugün Ankara‘da LPG‘li araçlar için yaklaşık 120 adet yetkili dönüşüm servisi var. Ama baktığınız zaman bu sayının çok üzerinde LPG‘li araçlara müdahale eden merdiven altı olarak tanımladığımız; servisten bozma, kimin işlettiği belirsiz, standart dışı malzeme kullanılan yetkisiz yerler olduğu görülmektedir. Belediyeler bu konuda dikkatli olmalı ve yetkilerini kullanmalıdır” diye konuştu.