Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren ve “balık adamlar” olarak bilinen Su Altı Arama Kurtarma Ekibi, yılın ilk 10 ayında 25 olaya müdahale etti. Büyük bir çoğunluğunu boğulma vakalarının oluşturduğu olaylarda balık adamlar, su altından 17 ceset çıkardı.
1997 yılında kurulan ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde su altı arama kurtarma görevlerine katılan Su Altı Arama Kurtarma Ekibi, 5’i “iki yıldızlı” dalıcı eğitmen ve 2’si ise iki yıldızlı dalıcı olmak üzere toplam yedi kişiden oluşuyor. Balık adamlar son 15 yılda boğulma olaylarının yanı sıra deprem, sel, su baskınları gibi çok sayıda olaya koştu. Balık adamlar bu olaylarda 319 ceseti su altından karaya çıkardı.
Denetlemek için dalıcı oldum
İtfaiye denildiğinde insanların hafızalarında öncelikle yangın olaylarının belirdiği ancak Başkent İtfaiyesi bünyesinde hizmet veren balık adamların su altında can aradığını ifade eden Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş, şunları söyledi:
“Personelimizin yaptığı işi tam manasıyla denetleyebilmek için ben de dalış eğitimi almaya başladım. Eğitim sonunda tek yıldızlı dalıcı oldum. Artık personelimin eğitimlerini denetleyip, onların yaptıkları işin zor koşullarını anlayabiliyorum.”
Dibini görmediğin suya girme
Su Altı Arama Kurtarma Ekibi dalıcılarından Salih Kurumlu, boğulma vakalarında suya ilk giren kişinin değil, onun ardından bilinçsizce kurtarmaya giren kişilerin boğulduğunu belirterek, “İç sulardaki vakalar daha tehlikelidir. Büyüklerimizin dediği, ‘Dibini görmediğin suya girme’ sözü çok doğrudur. Tamamen el yordamıyla arama yapıyoruz. Bazen suyun içine ağ atılmış oluyor, su baskını olan yerlerde ağaç dallarına takılıyoruz. Su altı bulanık olduğu için nereye girdiğini, suyun içinde ne ile karşılaşacağını bilmiyorsun” diye konuştu.
Buz altından ceset çıkarıyoruz
Başkentli balık adamlardan Mesut Bozkurt, “Bizim için önemli olan can kurtarmaktır” diyerek şöyle devam etti:
“Öyle vakalara gidiyoruz ki, cesedin kafası ayrı yerde gövdesi ayrı yerde bulunuyor. Akıntılı sularda da görev yapıyoruz, buz altından bile ceset çıkartıyoruz. Her iyi dalıcı, iyi bir arama-kurtarmacı olamaz, bu iş sportif dalıcılıktan bambaşka bir şey.” Ekibin üyelerinden Levent Çeri ise, “Yüzlerce vaka ile karşılaşıyoruz ancak unutamazsak bu işi yapamayız” dedi.
Can kurtarma filosu
Su Altı Arama Kurtarma ekibinin araç filosunda, iki adet Zodiac bot ve sahra koşullarında arama-kurtarma çalışmalarını uzun süre sürdürmeleri için tam donanımlı iki adet kurtarma aracı haricinde kimyasal, biyolojik sularda
görevlerini sürdürmeleri için full-face olarak adlandırılan dalgıç ekipmanları da bulunuyor. Soğuk ve sıcak sularda çalışmaları için gerekli olan tüm dalış ekipmanına sahip olan Su Altı Arama Kurtarma Ekibi’nin her üyesi, uluslararası ilkyardım sertifikasına ve tekne kullanma ehliyetlerine sahip.