Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, KOSGEB’in 2015 yılında Ankaralı KOBİ’lere 33 milyon TL destek sağladığını söyledi. 2015 yılında verilen destek rakamlarını değerlendiren Biçer, “Türkiye genelinde 2015 yılında 349 milyon TL ile KOSGEB veri tabanına kayıtlı bulunan 827 bin KOBİ’ye destek verdik. Türkiye geneli bu destekğin yaklaşık yüzde 10’u da Başkent’e verildi. 33 milyon TL’lik tutar ile Ankara’da bulunan 3 bin 210 işletmeye destek sağlamış olduk” dedi. Başkent’te üç müdürlük ve altı temsilcilikle hizmet verdiklerini belirten Biçer şöyle konuştu:
23 BİN EĞİTİM BİN 212 İŞYERİ
“Ankara’da KOSGEB, OSTİM, Sincan ve Siteler olmak üzere 3 müdürlük ve Polatlı Ticaret ve Sanayi Odası, Başkent OSB, Beypazarı Ticaret Odası, Ankara Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası ve Kızılcahamam Belediyesi temsilcilikleri olmak üzere 6 temsilcilik ile Ankaralı KOBİ ve girişimcilere hizmet veriyoruz. Bugüne kadar Ankara’da 23 bin kişi KOSGEB’in Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerine katılarak girişimcilik sertifikası aldı. Bu sertifikayı alanlardan bin 212 kişi de girişimcilik desteği ile kendi işini kurdu. 2015 yılı Ankara’da destek gerçekleşmelerimiz ise şöyle oldu; Genel Destek Programı’nda 2 bin 463 işletmeye 16 Milyon 500 bin TL, KOBİ Proje Destek Programı’nda 17 İşletmeye 302 bin TL, Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı’nda 223 İşletmeye 9 Milyon 192 bin TL, Girişimcilik Destek Programı’nda 636 İşletmeye 6 Milyon 843 bin TL. Toplamda, 3 bin 210 işletmeye 33 milyon TL destek verildi.”
DESTEKLERLE ÜRETİLEN İLKLER
Başkan Recep Biçer, OSTİM’de Arge-İnovasyon Endüstriyel Uygulama Destekleri kapsamında da 426 işletmeye 34 Milyon TL hibe desteği verdiklerine dikkat çekti. KOSGEB destekleriyle OSTİM’de üretilen ve alanlarına büyük katkı sağlayan Türkiye’deki ilk ürünlerden bazıları şöyle:
* Savunma sanayinde Türkiye’nin ilk köşe silahı. (cornershot)
* İlk yerli helikopter camı.
* İlk prototip elektrikli otomobil üretimi.
* Medikal sektöründe ilk Robot Yardımlı Yürüyüş Terapisi sisteminin kurulması.
* Savunma sanayinde Türkiye’nin ilk İHA zeplin üretimi.