Kentte, ‘yol kenarı ücretli otoparkı’ konusu 5 ay aradan sonra Talatpaşa Bulvarı’nda otoparkçıların yeniden sokağa çıkmasıyla gündeme gelirken, Ankara Hürriyet otopark konusundaki merak edilenleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e sordu.
Melih Gökçek, Ankara Hürriyet Haber Koordinatörü Deniz Gürel’in sorularını yanıtladı. Başkan Gökçek, yol kenarı otoparkların ücretsiz hale gelmesinin ardından cadde ve sokaklarda başıboşluk olduğuna dikkat çekerek, “Yeni bir modeli hayata geçireceğiz. Burada kârâ değil, hizmete bakacağız” dedi. Gönlündeki otopark işletme sisteminin, elektronik aletlerle yapılan ‘otomat’ sistemi olduğunu belirten Başkan Gökçek şöyle konuştu:
ŞİKÂYET VARDI BEDAVA YAPTIK
“Otopark konusunda son olaylarda çok üzüldüğümüz için hemen bunu lağvettik, tamamen ortadan kaldırdık. Otoparkçılarla ilgili, ‘Bize zor kullanıyorlar’ diye şikâyetler vardı. Biz de, ‘Herkes bedava yapsın’ dedik. Başıboşluk olunca durumdan vazife çıkartan bir yığın otoparkçı ortaya çıktı. Özellikle hava karardıktan sonra bu daha çok lokanta önlerinde vesaire çıkıyor. Birçok yerde lokantalar kendi kendilerine valeler koymaya başladı. O da yetmedi kulübeler koymaya başladı. Bunları gördükçe hepsini kaldırtıyorum. Ancak bazı yerlerde iki sıra hatta üç sıra araç park edilen yerler dahi var. Vatandaş, sahibi olmadığı için bundan daha fazla şikâyet etmeye başladı.
FİŞ VERMEYİP 5 YERİNE 10 ALDILAR
Bu konu, daha önce Meclis’te de gündeme geldi. Muhalefet partilerinin de ‘Belediye bu işi tek elden götürsün’ yönünde görüşleri var. Zannediliyor ki bu otoparkçılık kârlı bir iş. Eğer kanuni olarak, şartlarını yerine getirerek yaparsanız bunda kâr mar yok. Belediyenin işlettiğini düşünün; burası en az 16 saat çalışacak. 16 saat çalışması, çift vardiya, iki personel demek. Bunun kıyafet, KDV gibi giderleri var. Çünkü her ücrette yüzde 18 KDV veriyor. Yani aldığı bilet parasından kazanç vergisi veriyor. Kırtasiye giderleri filan derken 5 lira yaptığınızda bu 5 lira kendini bile kurtarmıyor. Otoparkçılar bu defa fiş vermeyip, vatandaştan 5 lira yerine 10 lira alıyor. Bu şekilde kazanç elde etmeye çalışıyor. Böyle bir sıkıntı da ortada.
ÜCRETLERİ DİREKT BELEDİYE ALACAK
Onun için yeni bir düzenlemeyi mecburen yapacağız. Şimdi arkadaşlar, çalışmalarını sürdürüyor. Burada ağırlıklı kanaat, Beltaş’ın İstanbul’daki İspark modeli gibi Ankara’da da otoparkları belediye şirketinin işletmesi. Burada kârâ bakmayacağız, hizmete bakacağız. Beltaş’ın kâr etme şansı söylediğim nedenlerden dolayı yok denecek kadar az. Bu modelin ilk denemelerini yapıyoruz. Mesela Hacettepe’de başladık. Birkaç yerde daha var. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde Ankara geneline yayarız. Eski düzen olacak, ücretleri direkt belediye alacak.
YENİ BELEDİYE KANUNU’NU BEKLİYORUZ
Gönlümden geçen otomat sisteminin olması. Bu yüzden yeni belediye kanunu beklemekte fayda var. Kabul ettirebilirsek, otomat sistemleri konulur. Bu sistemlerle ilgili de riayet etmeyen hile yapana en az 10 kat ceza verilmeli ki caydırıcı olsun. Çalışanlar sadece işin işleyişini kontrol edecek. Bunun daha etkin olabilmesi için trafik yetkisinin kesinlikle Büyükşehir’e geçmesi lazım. En azından bu işin tatbikatı nasıl oluyor bilinmesi için nüfusu 5 milyonu geçen şehirlere bunu verelim. Ankara, İstanbul, İzmir gibi. O zaman daha rantabl olur. Kanunun hangi maddesine göre ceza vereceksin. Tamamen elimiz kolumuz bağlı. Bunun kanuni olarak düzenlenmesi lazım.”