ANKARA / “Gökçek, asfalt paralarıyla ilgili MHP’yi suçladı. ‘Asfalt paralarını MHP bir önerge ile dile getirdiği için aldık’ diyor. 2010’da yol katılımlarıyla ilgili olarak grubumuz bir önerge vermiş. O günlerde belediye bütçesinde bir gelir kalemi olan asfalt payları ile ilgili olarak bu gelirlerin hayali tahakkuklarla tahsil edilmediği, belediye bütçesine yansımadığı yönünde bazı duyumların alındığı yönünde Büyükşehir grubumuza ihbarlar gelmiş ve arkadaşlarımız Meclis’e bir soru sormuşlar. Verilen soru önergesinde ‘neden almıyorsunuz ya da mutlaka alınmalıdır’ şeklinde ne bir soru, ne de bir yorum vardır.
TELAFİ TELAŞI İÇERİSİNDE
Bu Melih Gökçek’in çarpıtmasıdır. Rutin bir çalışmayı çarpıtarak geçmişe dönük hatasını ve hatta varsa kamu zararını nasıl telafi ederim telaşı içerisine girmiştir. 2004-2009 yılları arasını kapsayan ve 2010 yılında konu olan bu önergede bugün bir ifade söylüyor, ‘Korktum asfalt paralarını şimdi alıyorum’ diyor. O günden bugüne 5 yıl geçmiş, yerel seçimler öncesi niye almamış? ‘Bu paralar kanuni mecburiyet aslında almak zorundayım. Bunu es geçtik’ diyor. O zaman bunu bilerek yaptı ve görevi kötüye kullandı. Bugün (dün) Meclis’te, 2012’de değişen bir yasayla alınır değil alınabilir ibaresine dayanarak, halkımızın huzuru için yol harcamalarına katılım bedeli alınamaması konusunda MHP grubu olarak bir önerge verilecek.”
NE KADAR SAMİMİ OLDUKLARINI GÖRECEĞİZ
Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Doğan Yılmazkaya da, asfalt katılım bedelleri konusunda açıklamalarda bulundu. Meclis gündeminde konuyla ilgili önerge vereceklerini belirten Yılmazkaya şöyle konuştu:
“Dört aydan beri her meclis toplantısında asfalt katılım payı bedeli gibi bir sorunu gündeme getiriyoruz. Mecliste gayet uygun bir dille şunu söyledim, ‘Bunu siyasi polemik konusu yapmayalım, Ak Parti, CHP ve MHP grupları ortak bir çözüm üretelim’. Defalarca söylememe rağmen hiçbir şekilde AK Parti’den olumlu ya da olumsuz hiçbir talep gelmedi. Bu kadar süre geçtikten sonra Gökçek çıktı, ‘Bunu Meclis’e getireceğim’ dedi. Biz bunu defalarca sorduk, konuştuk. Niye herhangi bir şekilde dönüş yapılmadı ve bu konu gündeme getirilmedi? Şimdi ben bunların ne kadar samimi olacağını Meclis’te göreceğim. Biz tekrar önergemizi hazırlıyoruz. Asfalt katılım bedeli Ankara’nın kanayan yarasıdır. CHP olarak bu konuyu siyasi polemik konusu yapmadık ve yapmayacağız. Önemli olan insanların sorunu çözülsün.”
2012’DEN SONRAKİ ASFALT BEDELLERİ HUKUKSUZ OLUR
BBP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi İbrahim Uyar ise, asfalt katılım bedelleri hakkında gerçekleştirdiği araştırmayı Ankara Hürriyet’le paylaştı. Uyar şunları söyledi:
“Büyükşehir Belediyesi, 2464 sayılı Belediye Gelirler Kanunu 86. maddesine göre asfalt katılım payını kanunen almak zorundaydı. Fakat 6360 sayılı kanun 06.12.2012 tarihinde yürürlüğe girdi. 28. maddesinde de ‘belediye meclis kararıyla yol harcamaları katılım payı alınabilir’ diyor. Benim şu ana kadar yaptığım incelemeler sonucunda Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 06.12.2012 tarihinden sonra asfalt katılım payı almak için her hangi bir meclis kararı yok. Dolayısıyla bu tarihten sonra alınan asfalt katılım payları hukuki değil. 2010 tarihinden önceki asfalt bedellerini de vergilendirmede 5 yıllık sürenin ardından zaman aşımına uğradığı için 2010 öncesini de alamaz. Sadece 2010 ile 2012 arasında alınabilir.”
MTV’DEN BELEDİYELERE PAY AYRILSIN
Asfalt katılım paylarının, araçlardan alınan vergilerle birlikte tahsil edilebileceği önerisi getiren Uyar, şöyle konuştu:
“ABD, Almanya, İspanya, İtalya, Hollanda, Japonya, Portekiz, Bulgaristan gibi dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) gibi ülkelerde belediyeler tarafından alınıyor. 2013 yılı sonu itibariyle itibariyle Türkiye’de 17,6 milyon araçtan MTV alınıyor. Bu araçların 1 milyon 483 bini Ankara’da. Eğer MTV’leri Ankara Büyükşehir Belediyesi alsaydı 700 milyon TL gelir elde edecekti. Yolların bakımı, yapımı, üst geçit gibi birçok hizmeti belediye vermektedir. Bu çalışmayı belediyelerin yapıp, vergiyi merkezi hükümetin alması yanlış. Merkezi hükümet hepsini vermese bile bu vergilerin bir kısmını belediyelere aktardığı taktirde bu tartışma biter diye düşünüyorum.”
750 TL İLE 8 BİN TL ARASINDA DEĞİŞİYOR
EYLÜL ayından itibaren gönderilmeye başlanan, 750 TL ile 8 bin TL arasında değişen yüksek meblağdaki asfalt katılım payları çok sayıda vatandaşın tepkisini çekiyor. Ankara Barosu’na kayıtlı avukat Sedat Vural da asfalt bedellerinin hukuksuz olduğunu savunarak, Anayasa Mahkemesi ’ne bireysel başvuru yaptı. Başkan Melih Gökçek ise, katıldığı bir radyo programında, “Asfaltı kullanan ödesin” diyerek, “Araç kullanan vatandaşların her ay 15 TL öderse bu hiç kimseye dokunmaz. Biz zaten Belediye Meclisi’nde karar alıp bundan sonrası için almama konusunda bir şey yapacağız” açıklamasını yapmıştı.ANKARA /