Kuzeybatı Çin’deki bir milli parkta, kar leoparlarını izlemek için yapay zeka temelli bir program uygulanmaya başlandı. Gansu eyaletindeki Qilian Dağları Ulusal Parkı’ndaki yapay zeka destekli dijital araç kutusu, kızılötesi kameralar tarafından çekilen görüntüleri kullanarak türleri diğer vahşi yaşamdan otomatik olarak ayırt edebiliyor.
İnternet devi Tencent, World Wild Fund ve One Planet Foundation tarafından ortaklaşa geliştirilen teknoloji, veri işleme verimliliğini artıracak. Deniz seviyesinden yaklaşık 3 bin 500 metre yükseklikte bulunan Qilian Dağları, çimlerin arasından uzanan geniş çıplak kayalıklara sahip ve kar leoparı için uygun bir yaşama ve saklanma ortamı sunuyor.
Daha önce bölgeye kurulmuş olan 200’den fazla kameranın kaydettiği görüntüler tek tek izleniyor ve görüntüler arasından kar leoparlarına ait olanlar ayrılıyordu. Parkın yöneticilerinden Ma Duifang, “Bölgedeki en önemli türlerden biri olan kar leoparlarının popülasyonu, dağılımı ve faaliyetleri hakkında daha fazla araştırma yapmak için kameralar her çeyrekte yüz binlerce video klip ve fotoğraf çekecek” dedi.
1000 fotoğrafı taramak sadece 20 dakika sürüyor
Ma, “Çimlerin üzerinde esen hafif bir esinti gibi ortamdaki hafif bir hareket bile kameraları harekete geçirebilir. Bazen, meraklı vahşi yaşam cihaza çarparak deklanşörü tetikler ve kameralar yalnızca bulutların fotoğraflarını çekiyordu. Ekip olarak her videoyu kare kare gözden geçirmek zorunda kalıyorduk, bu yüzden bu tür görevleri tamamlamamız genellikle birkaç hafta sürüyordu” şeklinde konuştu.
Tencent’in mühendislik ekibi, transfer öğrenme ve otomatik veri artırma yoluyla bağımsız olarak bir tür tanıma algoritması geliştirdi. AI teknolojileri sayesinde, Qilian Dağları Milli Parkı’ndaki araştırmacıların vahşi doğada saklanan leoparları aramalarına gerek kalmayacak. Teknoloji geliştiricilerinden biri olan Huang Xiangqi, “Orman korucuları şimdi yaklaşık 20 dakika içinde 1.000 fotoğraftan bir kar leoparı bulabiliyor, bu öncekinden çok daha hızlı” dedi.
Kar leoparları, Çin’in en yüksek ulusal düzeyde koruması altında bulunuyor. Çin’de, Tibet, Sichuan, Sincan, Gansu ve İç Moğolistan dahil olmak üzere güneybatı, kuzeybatı ve kuzey bölgelerindeki dağlık bölgelerde görülüyorlar.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı