ANKARA / İlaca erişimin kolaylaşması sağlık bakanlığı’nı harekete geçirdi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu sağlıkçılarla vatandaşların bilinçlendirilmesi için “çok değil, bilinçli ilaç” mesajı verecek pilot uygulama başlatıyor.
Aile hekimlerinin reçeteleme davranışlarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve kendilerine geri bildirim verilmesi yoluyla akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılması planlanıyor. Bu kapsamda Reçete Değerlendirme Projesi (RDP) pilot uygulamasına başlandı. Bakanlık sağlık çalışanları ve halkın akılcı ilaç kullanımı konusunda farkındalığının ve bilinç düzeyinin arttırılması için kampanya başlatacak.
SERTİFİKALI REPREZANTLAR
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman ilaç konusundaki bilincin artırılmasında reprezantlara da görev düştüğünü bu nedenle ilaç tanıtım elemanlarının da belirli bir eğitimden geçirilerek ve sertifikasyonlandırılarak çalıştırılması üzerinde çalıştıklarını belirtti. Alınacak sertifika ile ilaç tanıtım personelleri profesyonelce akılcı ilaç politikaları çerçevesinde çalışacak.
UYGUN REÇETE ŞART
Kerman, öncelikle hastanın probleminin tanımlanması, ilaçla tedavi uygulanacaksa uygun ilacın seçilmesi, her bir ilaç için uygun doz ve uygulama süresinin belirlenmesi ve uygun reçetenin yazılmasının yerinde olacağını belirtti. Kerman, bu bağlamda Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tanı ve Tedavi Rehberleri ile ilgili çalışmalara destek verilerek etkin bir rehber hazırlandığını söyledi.ANKARA /