ANKARA / Önal, “Hafif egzersiz, bisiklet, yürümek, rekabet gerektirmeyen sporlar, dans etmek, koşmak, bisiklete binmek, yüzmek aktiviteler kalp hastalıkları ve bunama riskini azaltmaktadır” diye konuştu. Dedikodu yapmak ve bulmaca çözmek gibi zihinsel aktivitelerinde bunamaya karşı etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Önal şunları söyledi:
KESİN TEŞHİS MÜMKÜN
“Alzheimer hastalığı yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Alzheimer hastalığı, klinik olarak sinsi başlayan bellek kaybı, motor fonksiyonlarda kötüleşme ve davranış bozuklukları ile karakterize bir hastalıktır. Alzheimer hastalığı bunamanın en sık nedenidir, ancak benzer belirtiler veren başka hastalıklar da vardır. Bu nedenle, Alzheimer hastalığının diğer bunama nedenlerinden tam olarak ayırt edilmesi gerekir. Sinir hastalıkları uzmanları yani nörologlar ve ruh hastalıkları uzmanları, yani psikiyatrisitler, çeşitli testler, beyin filmleri ve laboratuar tetkikleri sayesinde bugün büyük oranda kesin teşhis koyabilmektedir.
RİSK FAKTÖRLERİ VE BELİRTİLERİ
İleri yaş, ailede benzer öykünün varlığı, birinci derece akrabada down sendromu, doğumda babanın ileri yaşı, sigara ve alkol, yüksek LDL kolesterol, damar sertliği, kafa travması, kişilik bozukluğu, depresyon, düşük sosyoekonomik düzey ve eğitim düzeyi sayılabilir.
Alzheimer hastalığının ilk belirtisi genellikle unutkanlıktır. Ancak buna başka sorunlar da eşlik eder. Hastalığın belirtileri genel olarak iki gruba ayrılır; zihinsel ve ruhsal bozukluklar. Zihinsel bozukluklar; unutkanlık, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, yolunu kaybetme, kişileri tanıyamama, karar verme güçlüğü gibiyken, ruhsal bozukluklar; huzursuzluk, ilgisizlik, saldırganlık, uyku bozukluğu, amaçsız dolaşma, hayaller görme ve depresyondur.
ERKEN TANININ ÖNEMİ
Alzheimer hastalığı, erken dönemde depresyon ile karıştırılabilir. Depresyon daha hızlı başlangıçlıdır ve hastaların geçmişlerinde benzer depresyon öyküsü bulunabilir. Alzheimer hastalığında ise hastalar bilmediklerini göstermemek için çaba sarf ederler, inkar süreci yaşarlar. Birden çok bilişsel alanda fonksiyonel bozukluğa yol açacak düzeyde bozulmanın ortaya çıktığı demans durumunda, bellek kaybı ile beraber dile ilişkin konuşma bozukluğu, amaçlı etkinliklerin gerçekleştirilememesi veya beceriksizlik, tanıma yeteneğinde kötüleşme, yürütücü işlevlerde yetersizlik gibi sorunlar ortaya çıkar. Erken tanı ile belirlenmesi durumunda hastalığın seyri yavaşlatılabilir.”ANKARA /