Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Hacıbayram Cami ve çevresinde hayata geçirilen “Ulus Tarihi Kent” projesine paralel olarak, geçtiğimiz günlerde ilk neşterin vuracağını açıkladığı Hıdırlıktepe bölgesiyle ilgili konuştu.
“Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Gelişim ve Dönüşüm” adı verilen projeyle eskiAnkara’nın yeniden doğarak gün yüzüne çıkmasını arzu ettiklerini ifade eden Melih Gökçek, “Bu alan üzerinde yapacağımız yenileme çalışması aslında yeniden doğuş anlamına geliyor. İşe ilk olarak geçtiğimiz yıl Hacıbayram Cami ile başladık. Hacıbayram çevresinde yer alan yedi sokakta toplam 77 konut ve 76 iş yerini yeniledik. İş yerleri değerlerini 10 kat artırdı. Şimdi ise kentsel dönüşüm projemizle bir yandan Başkent’e yakışan bir görünüm ortaya koyarken, bir yandan da Hıdırlıktepe’ye değer kazandıracağız” dedi.
Bölgenin imajı değişecek
Hıdırlıktepe bölgesinde yaklaşık 6 bin gecekondu tespit ettiklerini ve hak sahibi kişilerle sözleşme imzalamaya başladıklarını kaydeden Gökçek, kentsel dönüşümün yalnızca bina yıkıp yerine yenilerini yapmak anlamına gelmediğine dikkat çekerek, “Öncelikle bölgenin imajı tamamen değişecek. Bu alanda hayata geçireceğimiz yeni düzenlemelerle birlikte sadece dışarıdan bakıldığında görüntü değil, bölgede yaşayan insanların sosyal hayatlarında da olumlu gelişmeler sağlanmış olacak. Bir anlamda Hıdırlıktepe Kentsel Dönüşüm Projesi ile bu bölgedeki insanların sosyal hayatlarında kentsel bir rötuş yapmış olacağız” ifadelerini kullandı. Gökçek, projeyle sözlerini şöyle sürdürdü:
Tehlikeli yapılardan kurtulacak
Sürekli göç alan metropoller zaten sınırlı miktarlardaki açık ve yeşil alanın yok olmasına, kent merkezlerinde, kentin giriş-çıkış noktalarında denetimsiz, çarpık ve sağlıksız konutve yaşam alanları oluşmasına neden oluyor. Ankara’da çok göç aldığı için ne yazık ki gecekondusu çok olan illerden birisi. Hıdırlıktepe’de gerçekleştireceğimiz projeyle bölgede yaşayan ve mülkiyet sahibi vatandaşlarımız çarpık ve tehlike oluşturan yapılardan kurtulacak, deprem ve doğal afet riski taşımayan, gerek alt yapısı gerekse sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla nezih ve modern yapılara kavuşacak.
Bentderesi merkez olacak
Bölgede ayrıca İslami İlimler ve İnanç Müzesi ile Gök Bilimleri ve Doğa Müzesi yapılacak. Tarihi Ankara evleri restore edilerek gün ışığına çıkarılırken, hayata geçecek sosyal donatı ve rekreasyon alanlarıyla bambaşka yeni bir merkez daha oluşturulmuş olacak. Böylece Başkentimiz’e özellikle de bölgenin komşusu olması nedeniyle Hacı Bayram Veli’ye yakışır bir projeyi hayata geçirmiş olacağız. Ayrıca Bentderesi Vadisi’nde planladığımız gölet, rekreasyon ve sosyal donatı alanlarıyla Ankara, önemli bir kent merkezi daha kazanacak.”