ANKARA / Ankara, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi işbirliğinde bu yıl ikincisi gerçekleştirilen ‘Sporcu Sağlığı ve Doping’ konulu sempozyumuna ev sahipliği yaptı. Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, TBMMDopingle Mücadele Komisyonu Başkanı Dr. Osman Bak, TOBB ETÜ Hastanesi’nden Yrd. Doç. Dr. Şenol Kalyoncu’nun yanı sıra akademisyen, milli sporcular ile antrenörler katıldı. Sempozyumda, sporda doping, dopingle mücadele yolları ve sporcu sağlığı ile ilgili konular ele alındı. Doping için ‘bataklık’ benzetmesi yapan Gümüşel, “Eğer bu bataklığı hep birlikte ortak akılla kurutabilmek için çalışmazsak, Türk sporunu bu illetin dibe çekeceğini görebiliyoruz” dedi.
OLİMPİYAT YOLU AÇILMALI
‘2020 Olimpiyatları öncesinde tüm federasyonlar dopinge karşı el ele’ sloganıyla düzenlenen sempozyumun amaçları hakkında bilgi veren Kalyoncu da, “2020 olimpiyatlarının Türkiye’ye verilmemesinin en önemli sebeplerinden birisi, ülkemizde sporcularun uluslararası yarışlara dopingli çıkmasıydı. Bu yaşananlardan sonra dopinge karşı düzenlenen eğitim toplantılarının önemi arttı. Çıktığımız bu yolda Türk sporunun daha da ileriye gitmesi ve olimpiyat yolunun açılması hepimizin ortak dileği” diye konuştu.
PRESTİJ KAYBI
Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) akreditasyonunu kaybeden Ankara Doping Kontrol Merkezi’ne değinen ve üniversitesi’nin doping konusunda ciddi bir prestij kaybına uğradığını belirten Rektör Tuncer, şunları söyledi: “Bu sorumluluk bize aittir. Son iki yılda çok ciddi çalışmalar yaptık, paralar ayırdık. Bakanlığımızın da büyük katkılarıyla birçok merhaleyi aştık, engeli yendik. Şu anda son aşamadayız. İnşallah hem ülkemizin hem üniversitemizin ismini bu konuda daha iyi bir yere getireceğiz. Doping merkezimiz akredite olacak. Üniversite olarak spora ve sporcu sağlığına büyük önem veriyoruz. Olimpiyatlar ve spor, teknoloji ile bilimin yarıştığı bir yer oldu. Eskiden sporcular doğal yetenekleriyle bir yere geliyordu ama artık bugün böyle birşey söz konusu değil. Sporda başarı artık uzun soluklu ve bilimsel birşey haline geldi. Bilim yoksa başarı hayal. Doping maddelerinden nikotinin çıkarıldığını yeni öğrendim. Sigara içen ve alkol kullanan bir sporcu olmamalı. Dopinge niye karşıyız. İllegal bir yarışma olmaması için. Sadece bunun için değil, sporcunun sağlığı açısından da önemlidir.” ANKARA /