EMNİYET Genel Müdürlüğü, otoyollardaki “trafik kazalarının zamansal ve mekansal analizi”ni açıkladı.
Trafik Araştırma Merkezi Müdürlüğü'nün hazırladığı rapor, 2008 yılında, otoyollarda meydana gelen trafik kazalarını kapsıyor. Raporda, inceleme kapsamına alınan toplam bin 851 kilometrelik otoyolda, 2008 yılında 3 bin 343 ölümlü ve yaralanmalı kazanın verileri derlendi.
Pol-Net veri tabanının kullanıldığı raporda, yıllık ortalama günlük trafik değerinden elde edilen trafik hacmi verileri ve sayısal yol haritalarından yararlanıldı.
Raporda, ülke genelindeki otoyollar coğrafi konumlarına göre, Güneybatı Anadolu (İzmir, Aydın), Güney Anadolu Otoyolu (Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş), Kuzeybatı Anadolu Otoyolu (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, İstanbul, Kocaeli, Adapazarı, Düzce, Bolu, Ankara) olmak üzere üç bölgeye ayrıldı.
EN RİSKLİ YERLER
Kuzeybatı Anadolu Otoyolu, 2 bin 491 kazadan 895 hata oranıyla en tehlikeli otoyol oldu. İstanbul, Ankara, Bursa ve Kocaeli gibi trafik yoğunluğunun yüksek olduğu bu bölgede, 2008 yılında toplam 2 bin 491 kaza meydana geldi. Güzergahtaki toplam 895 hatalı kazanın 444'ü İstanbul'da yaşandı. İstanbul'daki kazaların özellikle 1. Çevre Yolu'ndaki Altunizade ile Okmeydanı Kavşağı'nda yoğunlaştığı tespit edildi.
Hatalı kaza oranında, İstanbul'u Bolu, Düzce, Kocaeli ve Ankara takip etti. Başkentteki kazaların TEM Otoyolu gişelerinin kuzeyinde, çevre yolunun kuzey bölümü olan İvedik ile Anadolu Bulvarı Kavşağı, Sincan ve Çamlıdere girişinde yoğunlaştığı belirlendi.
Güney Anadolu Otoyolu'nda 559 kaza yaşandı. Bu kazalardan 170'i Mersin'de, 137'si Gaziantep'de, 118'i Adana'da, 95'i Osmaniye'de, 38'i Hatay'da 1'i de Kahramanmaraş'ta meydana geldi.
Analizler sonucu kazalar, Gaziantep'in Nur Dağı mevkisinde, Osmaniye'nin Ellek, Toprakkale ve Nohuttepe mevkilerinde, Hatay'ın Dörtyol mevkisinde, Adana'nın Pozantı girişinde, Mersin'in Damlama, Gülek ve Camillimanda mevkilerinde yoğunlaşıyor.
Güneybatı Anadolu Otoyolu'nda 293 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası meydana geldi. Bunlardan 262'si İzmir'de, 31'i de Aydın'da yaşandı. İzmir'de kaza riski en yüksek bölgenin İzmir Çevre Yolu-Aydın Kavşağı olduğu tespit edildi.