Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
3 Mart 2021 Çarşamba - 10:19

Enflasyon rakamları izlenecek

TÜİK Şubat ayı enflasyon rakamlarını bugün saat 10.00’da açıklayacak. (ÜNLÜ Menkul)

Enflasyon rakamları izlenecek

TÜİK Şubat ayı enflasyon rakamlarını bugün saat 10.00’da açıklayacak. Ortalama piyasa beklentisi TÜFE’nin %0,8 civarında artış göstereceği yönünde. Beklentilere paralel bir rakam oluşması durumunda 12 aylık enflasyon %15,50’ye yaklaşacak. Önümüzdeki döneme ilişkin olarak ise 2021 yılının ilk aylarında enflasyonun yukarı yönlü eğilimini koruyacağını tahmin ediyoruz. Bu noktada yıl içi zirve nokta olmasını beklediğimiz Nisan ayına kadar yıllık bazda %15-17 arasında rakamlar görme ihtimalimizin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Enflasyonun bu patikadan sapması durumunda para politikası tarafında daha fazla sıkılaştırma görebiliriz. Nisan’dan sonra ise enflasyonun aşağı yönlü bir eğilim sergileyeceğine dair beklentimize paralel olarak 2021 sonunda %11-12 bandında bir enflasyon görmeyi bekliyoruz. Hatırlanacağı gibi Merkez Bankası Ocak ayında açıkladığı yılın ilk Enflasyon Raporu’nda 2021 sonu enflasyon beklentisini %9,4 seviyesinde tutmuştu.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul yurtdışı piyasalara paralel hareket ediyor. Haftaya güçlü bir eğilimle başlayan BIST-100 endeksinde değer kazanma eğilimi korunsa da yurtdışındaki durgunluğun etkisiyle ivme kaybı yaşandığını gördük. Hafta başındaki %3,8’lik değer kazanımı düşünüldüğünde söz konusu ivme kaybının normal bir sonuç olduğunu söyleyebiliriz. Kaldı ki, teknik görünüm pozitif sinyaller vermeye devam ediyor. Bu noktada hafta başında da dikkat çektiğimiz gibi 1505-1510 bandının üzerinde kalınmasının yukarı yönlü eğilimi destekler nitelikte olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. ABD borsalarının negatif kapanışlar yapmasına rağmen Asya piyasalarının artı bölgede işlem görmesi Borsa İstanbul’un açılışı öncesinde pozitif sinyaller veriyor.

EUR/USD son bir ayın dip seviyesinden destek buldu. EUR/USD’de kritik seviyeler arka arkaya aşağı yönlü kırılırken yaklaşık olarak son bir ayın en düşük seviyelerinin test edildiğini gördük. Buna karşın 100 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 1,2020 seviyesinin destek olarak çalışması ve saatlik grafiklerde oluşan tepki potansiyeli yukarı yönlü bir eğilim oluşmasını sağladı. Bu eğilimin büyük resimde kayda değer bir iyileşmeyi beraberinde getirmesi için öncelikle 1,2100’in aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla öncelikle bu noktayı aşma çabasının sonuç verip vermeyeceği izleyeceğiz.

Bu noktada paritede son dönemde gördüğümüz zayıflığın nedenlerine de değinmek gerekir. Mevcut zayıflığın temel nedeni faiz farkları arasındaki makasın açılması. Her ne kadar Euro Bölgesi’nde de tahvil faizleri son dönemde yukarı yönlü hareket ediyor olsa da 10 yıllık vadede ABD ve Almanya faizleri arasındaki farkın 170 baz puanı aşarak son bir yılın en yüksek seviyesine ulaşması EUR/USD üzerinde önemli oranda baskı yarattı. Dolayısıyla paritenin daha fazla destek bulması için öncelikle faizler arasındaki makasın bir miktar daralması veya yataya dönmesi gerekir. Ayrıca, hafta başında ABD’den gelen ISM imalat rakamlarının oldukça güçlü olması ve Cuma günü açıklanacak olan istihdam rakamlarının da pozitif bir tablo ortaya koyabileceğine dair beklentiler paritenin güç kazanmasını zorlaştırıyor.

Pariteye kısa vadede güçlü destek verebilecek en önemli unsur ise Powell’ın Perşembe günü yapacağı konuşma olabilir. Fed’in tahvil faizleri için önlem almayı düşünmesi durumunda bunun yukarıda bahsettiğimiz faiz farkını daraltarak pariteye destek vermesi beklenebilir.

USD/TL enflasyon rakamları öncesinde yönsüz. Son günlerde hareketliliğin belirgin şekilde arttığı USD/TL’de denge arayışının sürdüğünü görüyoruz. Kaldı ki, teknik açıdan baktığımızda da USD/TL’nin 7,20-7,40 bandındaki hareketlerini yön arayışı olarak değerlendiriyoruz. Öyle ki, 7,40 seviyesi 200 günlük hareketli ortalamaya yakın bir nokta olması bakımından önem taşıyor. 7,20 ise kurun kısa vadeli destek noktası. Dolayısıyla bu bandın hangi yöne doğru kırılacağının izlenecek patikanın yönü hakkında daha fazla bilgi vereceğini düşünüyoruz.

Ons altın güç toplamaya çalışıyor. Sert geri çekilme ile 1707 sınırına kadar gerileyen ons altın sonraki işlemlerde ise bu bölgede taban oluşturma çabası sergileyerek yönünü yukarı çevirdi. Bu noktada özellikle saatlik grafiklerde oluşmaya başlayan çift dip formasyonu dikkat çekiyor. Fed Başkanı Powell’ın Perşembe günkü konuşması sonrasında ABD tahvil faizlerinin geri çekilmesi durumunda henüz tamamlanmayan bu formasyon aynı şekilde devam ederse ons altının – kalıcılığı şüphe yaratmakla birlikte - tepki vermesini sağlayabilir. Öte yandan, altın/gümüş rasyosunun şimdilik çok güçlü bir eğilim oluşmasa da 64 civarında taban oluşturma çabası sergilemesi gümüşün göreceli performansının geride kalabileceğine işaret ediyor.

Kaynak:ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Erdoğan, Macron ile görüştü
 
Ekonomik gelişmeler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasalar toparlandı ancak kıymetliler toparlanamadı
Paladyum ise günü tek yeşilde kapatan kıymetli maden olurken, 2361 dolar/onstan ...
Çin, Irak’ın ardından Tacikistan’a da aşı bağışlayacak
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin’in küresel sağlık topluluğu inşasına ...
Normalleşmeye adım adım
Küresel piyasalar güne negatif başlarken, normalleşme kararları sonrası ...
 
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, sakinleşen enflasyon endişeleri ışığında tahvil faizlerinde ...
Kademeli normalleşme
Piyasalarda kusursuz fırtına dinerken, ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,4118 ...
2020'yi büyümeyle kapatan nadir ülkelerden olduk
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 2020'yi büyümeyle kapatan nadir ülkeler ...
 
Piyasalar normalleşiyor
Yurtiçi piyasalarda bugün saat 15.00’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ...
Günlerden büyüme
ABD tahvil dinamiklerinden yaşanan kusursuz fırtına sakinlerken, piyasa ...
Bu hafta ne oldu
Geride bıraktığımız haftada piyasaların odağında ABD 10 yıllık tahvil ...
 
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri