Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), arazisindeki tarihi hamam sanat galerisine, Alman Büyükelçiliği binası da devlet konukevine dönüştürülecek.
Kentsel ve arkeolojik sit alanındaki her iki tarihi binanın restorasyonu gerçekleştirirken, binaların mimari değerlerinden bir şey kaybetmeden gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde ulaştırılması hedefleniyor.
ÖZGÜN AHŞAP YAPI
Restorasyon çalışmalarında devlet konukevi olarak kullanılması planlanan tarihi Alman Büyükelçiliği yapısının kullanım biçiminin, özgün ahşap yapı karakterinin önüne geçilmemesi öngörülüyor. Tarihi büyükelçiliğin restorasyon ve restitüsyon projeleri tamamlanırken, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan yapım için gerekli izinler alındı. 2012 yatırım planları içerisinde bütçe çalışmaları devam ediyor.
3,5 MİLYONA MAL OLACAK
Tarihi hamamın da özgün plan şeması korunarak güzel sanatlar galerisi ve çalıştay alanı olarak kullanımı planlanıyor. Tarihi hamamın restorasyon ve restitüsyon çalışmaları tamamlanırken, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan yapım için gerekli izinler alınması hususunda çalışmalar sürüyor. Tarihi hamamın restorasyon maliyetinin 1-1,5 milyon lira, Alman Büyükelçilik Binası’nın ise 2 milyon liraya mal olacağı belirtiliyor.
GEMİDE GETİRİLDİ
Alman Büyükelçilik Binası, 1924’te Hamburg’dan “Stralsund” gemisiyle yola çıktı ve 19 gün süren yolculuk sonunda İstanbul’a, oradan da trenle Ankara’ya ulaştı. Binanın temeli için gerekli duvarcılık, kanalizasyon ve su şebekesi işlerini Philip Holzmann firması üstlendi. Atatürk 9 Şubat 1925’te ahşap binayı gezmiş, donanımı ve teknik tesisatından etkilendiğini ifade etmişti.
Atatürk Orman Çiftliği’nde bulunan tarihi hamam binası ise çiftlikteki diğer konutlarla birlikte 1937 yılında inşa edildi. Bira fabrikası ve çalışanlara ait konutlarla birlikte oluşmuş yapı kompleksinin bir parçası olan tarihi hamamın projesi Atatürk tarafından verilen görevle Avusturya doğumlu İsviçreli mimar Ernst Arnold Egli tarafından yapıldı.