ANKARA / Bir mükellefin İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’na başvurmasıyla garson, müzisyen ve dansözlerin topladığı bahşişlerin de vergiye tabi olduğunun ortaya çıkmasına, sektör çalışanlarından tepki geldi. Başkent’te çalışan ve yayımlanan genelgenin kendilerini mağdur edeceğini savunan çalışanlar, “Aldığımız üç kuruş paraya göz dikmişler. Zaten zor durumda olan hizmet sektörüne bir darbe bu şekilde vurulmaması gerekir” dedi.
EMEĞİMİZİ ALMASINLAR
Sektörde 30 yıldır çalıştığını anlatan ve şu an Balıkçıköy Restoran’da görev yapan şef Enver Apaydın, “Bu vergi bizim can damarımızı keser” dedi ve ekledi:
“Hizmet sektöründe çalışan onlarca insan zaten maaşlarını bile alamayacak durumda. Elimize bahşiş kutularından geçen para da ahım şahım bir miktar değil. Eskiden olduğu gibi masalarımız dolu dolu çalışmıyoruz. Yemek sektörüne büyük holdingler girdiği günden beri, pasta iyice daraldı. İşletmeci kazanamadığı için bizim gelirimiz düştü. Bunun yanına bir de devlet bahşişlerimizi alırsa halimiz hiç iyi olmaz.”
NASIL VERGİLENDİRİLECEK
- Bahşiş verildiği belirtilen müzisyen, dansöz gibi kişilerin şahsi mesai veya mesleki bilgiye dayanarak kendi nam ve hesabına faaliyette bulunması durumunda, faaliyetin arızi ya da sürekli olduğuna bakılmaksızın ödenen bedeller üzerinden yüzde 20 oranında vergi tevkifatı (kesintisi) yapılması.
- Faaliyetin işverene tabi ve işyerine bağlı olarak gerçekleştirilmesi durumunda söz konusu ödemelerin ücret olarak kabul edilmesi ve buna göre vergilendirilmesi.
- Garsonların, yaptıkları hizmetler dolayısıyla doğrudan müşterilerden bahşiş alarak hizmet ifa etmeleri halinde elde ettikleri gelirin diğer ücret kapsamında değerlendirilmesi.
- Bahşişin servis bedeli olarak fatura bedellerine yansıtılması veya söz konusu eğlence veya organizasyonu düzenleyenlerce biriken bahşişlerin dağıtılması durumunda, işverenden alınan ücretin bir parçası olarak değerlendirilmesi ve ücret matrahına eklenerek vergilendirilmesi gerekiyor.ANKARA /