Gripten korunmak için bağışıklık sistemimizi kuvvetli tutmamız gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ziya Mocan, "Domuz gribi mikrobu, iki metre uzağa kadar erişebiliyor. Bir hapşırık etraftaki 10, hatta 20 kişiyi hasta ediyor" dedi
Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Klinik Şefi Prof. Dr. Ziya Mocan, domuz gribinden korunma yollarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı. Mocan, "Beslenme sisteminize dikkat edin, sigara ve alkolden uzak durun ve bol bol vitamin tüketin" dedi.
Domuz gribine ilk kurban verildi. Artık hastalık daha mı tehlikeli hale geldi?
Daha tehlikeli olacağını zaten biliyorduk. Ölen kişi, sağlık personeli yani en riskli olarak belirlenen gruptan... İlk aşılar da zaten sağlık personeline vurulacak. Ben de uygulamaya başlayınca yaptıracağım.
Domuz gribinden nasıl korunabiliriz? Doğal yollardan beslenmek bizi domuz gribinden koruyabilir mi?
Birincisi bağışıklık sistemimizi yüksek tutmamız lazım. Bunun için beslenmemize dikkat edeceğiz. Yeterli uyumak, düzenli egzersiz yapmak, sigarayı bırakmak ve alkolden uzak durmak domuz gribinden korunmanın başlıca kuralları... Bitkisel olarak da bazı gıdaları ön planda tutmamız lazım. Bol yeşil gıdalar, narenciye ve sarmısak tüketilmeli.
A VE C VİTAMİNİ TÜKETİN!
Vitaminler domuz gribinden korur mu? Özellikle hangi vitaminlerin alınması yararlıdır?
'Vitaminlerin domuz gribinden koruması' diye bir şey söz konusu değil! Yani genel olarak vücut direncini artırmak için kullanılır ama hiçbir zaman koruması söz konusu değildir ancak yardımcı faktör olabilir. Ama A ve C vitamininden zengin gıdalarla beslenmek önemlidir. Maydonoz, sarmısak ve soğan bol vitamin içerir.
Tavuk suyuna çorba ve soğan suyu, domuz gribine iyi gelir mi?
Hayır. Vücudun direncini yükseltebilir ama tavuk suyuna çorbanın ekstra bir koruyuculuğu yoktur! Tavuk suyuna çorbada yağ oranı fazladır. Et suları, iştahı arttırır. İştah artınca, vücut direncinde belki bir miktar koruyucu etki gösterebilir ama domuz gribine karşı koruyucu olamaz.
Bu virüs bir hapşırıkla kaç metreye hastalık taşır?
İki metreye kadar taşıyabilir. Birisi asansörde hapşırırsa, grip kapma oranınız yüzde 100'e yakındır. Açık havada yaşamadığımız için bulunduğumuz alanı sık sık havalandırmamız gerekir. Kapalı alanda mikrop bir saat asılı halde yaşıyor. Bir hapşırık etraftaki 10 hatta 20 kişiyi hasta edebiliyor. Hapşırırken ağzımızı elimizle değil de, dirseğimizle kapamalıyız. Böylece öksürme ya da hapşırma yoluyla dışarı atılan mikrop, bizim ceketimizin üzerine gelir ve elimizle de başkalarına bulaştırmamış oluruz.
Hastalık, ateş çıktığı andan itibaren mi bulaşmaya başlıyor?
Birisi yüzünüze hapşırdığı zaman bulaşıcılık süresi ortalama iki gündür. Yani siz mikrobu kaptıktan iki gün sonra hasta olmaya başlarsınız. Eğer siz mikrop aldığınızı düşünüyorsanız; dört gün ile bir hafta arasında hasta olmadıysanız, mikrop kapmamışsınız demektir. Ateşiniz düştükten bir hafta sonra da başkasına bulaştırmazsınız.
ELİNİZİ SU VE SABUNLA YIKAMAYA ÇALIŞIN!
Ellerimizi günde kaç kez ve ne şekilde yıkamalıyız?
Çok sık yıkamalıyız. Günde en az beş-altı kez yıkamamız gerek.
El yıkarken neye önem vermeliyiz?
Elinizi yıkarken, su ve sabunla yıkamaya özen gösterin. Sabunun; sıvı ya da normal sabun olması fark etmez. Dikkat edilmesi gereken en az 30 saniye ellerin yıkanmasıdır. Su bulunmayan yerlerde antibakteriyel jeller kullanılabilir.
GRİP OLANLAR MASKEYİ DIŞARI ÇIKARKEN TAKMALI!
Maske koruyucu mu? Kimler maske takmalı; grip olan kişi mi yoksa gripten korunmak isteyen kişi mi?
Grip olan kişi hastaneye gitmek için topluluk içine çıkacaksa maske takmalı. Ama korunmak isteyenler, çevrelerinde şüpheli de biri varsa maske takmak zorundadır.
ÖPÜŞMEYİN!
Toplu taşıma araçlarında nelere dikkat etmeliyiz?
Eğer bir şekilde yanınızda birisi aniden hapşırdıysa, en kısa zamanda elinizi yıkayıp, daha sonra burnunuzu tuzlu suyla yıkayın. Birisiyle karşılaşınca hemen öpüşmemeye özen gösterin.
Ailede domuz gribine yakalanan olursa ne yapılacak? Gripli kişi ayrı bir odada mı kalacak?
Evde küçük bir karantina ortamı yaratmaya çalışın. Diyelim ki; evde gripli var. Onun eşyalarını sık sık dezenfektanla silmeye çalışın. Çarşaf ve tabaklarını da ayrı yıkayıp, odasını sık sık havalandırmaya özen gösterin.
KUSMA VARSA...
Hangi durumlarda hastaneye gidilmelidir?
Nefes darlığı çeken, cildinde hafif morarmalar olan, öksürüğü artan ve ateşle birlikte ishal olan çocukların derhal hastaneye başvurması gerekir. Yetişkinlerde de nefes almada zorluk, göğüs ve karında basınç hissi, beyin fonksiyonlarında yavaşlama ve şiddetli kusma hastalığın belirtileri arasındadır. Derhal hastaneye gidilmelidir!