İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi, 2007 yılında 727 milyon TL’ye mal edildiği söylenen Ankara ile Kesikköprü arasındaki isale hattının yenilenmesi hakkında yapılan ihaleyi yargıya taşıdı. İMO Ankara Şubesi, “Kesikköprü barajı ivedik içmesuyu arıtma tesisi arası 4 ana isale iletim hattı (d1-d2)/(d6-d7) arası mevcut 67 kilometrelik ctp boruların df boru olarak yenilenmesi ve Çamlıdere 3 isale hattı yapım işleri” ihalesinin, ihale usulü yönünden uygun olmaması ve yapım işlerinin kamu yararına aykırı olması sebebiyle Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (ASKİ) dava açtı.
BORULARIN ÖMRÜ EN AZ 25 YILDIR
Dava dilekçesinde, dünyada ve ülkemizdeki uygulamalarda, özellikle büyük çaplı boru hatlarının ekonomik ömürlerinin en az 25 yıl ve genellikle 50 yıl olarak öngörüldüğü belirtilerek, “Aradan 8 yıl bile geçmeden neredeyse 100 kilometreyi bulan boruların değiştirilmesi, yeniden bu kez farklı nitelikteki boruların döşenmesinin ihale edilmesi hiçbir şekilde izah edilemez bir durumdur. İhaleye konu çalışmaların yeni bir ihale ile yaptırılması, bütünüyle ‘kamu yararı’ dışındadır. Eğer varsa bir kusur ya da yapım hatası, ‘ayıplı iş’ bunu yapan tarafından üstlenilmeli ve gereği yapılmalı, yaptırılmalıdır” ifadeleri yer aldı.
İHALE USULÜ YANGINDAN MAL KAÇIRMA GİBİ
İMO Ankara Şubesi Başkanı Selim Tulumtaş, davanın hukukun nasıl iğdiş edildiğinin, plansızlığın planıyla da kamu yetkisi kullanılarak kamu kaynaklarının nasıl çarçur edildiği ortaya dökeceğini belirtti. Tulumtaş, şöyle konuştu: “Yapımının üzerinden henüz 8 yıl bile geçmeden bir isale hattındaki boruların değiştirilmesini ve gerekliliğine ilişkin hiçbir bilimsel veri bulunmayan yeni bir isale hattının yapılmasını içeren bir ihaledir ve yapılış usulü ile de yangından mal kaçırma niteliği göstermektedir. Ülkemizde bu tür ihaleler istisnai değildir. Birçok örneğini bulmak mümkündür.”