Başbakan Erdoğan'ın ''Bu zevatın dokunulmazlıklarını kaldırıp, yargıya havale edeceğiz'' açıklamasının ardından 8'i BDP'li, biri de BDP kökenli 9 milletvekili hakkında işlem yapılacağı öğrenildi.
Dokunulmazlık konusunun ''Terör örgütüne açık destek ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik'' iddiasıyla haklarında fezleke bulunanlara yönelik olacağı bildirildi. TBMM de halen 29 BDP'li 6 de BDP kökenli bağımsız bulunuyor. Bu isimlerden 5'i ise tutuklu.
Vatan'ın haberine göre, Bu durumda da, BDP'den Selahattin Demirtaş, Gülten Kışanak, Emine Ayna, Ayla Akat, Sebahat Tuncel, Bengi Yıldız, Pervin Buldan, Özdal Uçer ile, bağımsızlardan da Aysel Tuğluk'un adı ön plana çıkıyor. Halen TBMM'de 750'ye yakın dokunulmazlık dosyası bulunuyor ve bu dosyaların büyük bölümü de, BDP'li vekillere ait...
TBMM'de son 30 yılda dokunulmazlığı kaldırılan milletvekiline çok az rastlandı. Turgut Özal döneminde Devlet Bakanı İsmail Özdağlar, Meclis kulisinde Siirt milletvekili Abdürrezzak Ceylan'ı tabanca ile vuran İdris Arıkan ve 18 yıl önce dokunulmazlıkları kaldırılıp tutuklanan DEP milletvekilleri yargıya sevkedildi.
276 OY YETERLİ
Yıllar içinde yüzlerce dokunulmazlık dosyası Meclis'e geldi, Anayasa Adalet Karma Komisyonunda ya görüşülmedi, ya da görüşülenler dönem sonuna ertelendi. Milletvekillerinin parlamenterlik sıfatı sona erince yargılanmaları öngörüldü.
Son dönemde ise Başbakan dahil, AKP içinde ''Teröre destek veren BDP'lilerin dokunulmazlığını kaldıralım'' sesleri yükseliyor. Bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması için Genel Kurulda 276 oy yeterli bulunuyor.
Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili sadece o suç iddiası ile yargılanıyor. Dokunulmazlığı, tamamen kaybetmiyor. Tutuklanmadığı sürece, meclis çalışmalarına katılabiliyor, maaşını almaya da devam ediyor. Dokunulmazlık dosyaları önce TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonunda daha sonra da Genel Kurulda ele alınacak.