ANKARA / Uluslararası Çalışma Örgütü’nün rakamlarına göre, dünyada her yıl yaklaşık 2 milyon 200 bin insan, iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre ise Türkiye, iş kazalarında Avrupa birincisi. Son 10 yılda 11 bin işçi iş kazalarında hayatını kaybetti. Bu her yıl yaklaşık bin 100 işçi anlamına geliyor.
YÜZDE 98’İ İNSAN HATASINDAN
Ülkemizde iş kazalarının üçte birinin ve en fazla işçi ölümünün inşaat sektöründe yaşandığını belirten Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) Başkanı Nazım Yavuz, iş kazalarının yüzde 98’inin insan hatasından kaynakladığını belirterek, eğitimin önemini vurguladı. Ülkemizde karşılaşılan ölümlü iş kazalarının üçte birinin inşaat sektöründe yaşandığını hatırlatan Yavuz, şunları söyledi:
“İnşaat sektörünün en önemli kollarından biri olan çatı sektöründe de iş sağlığı ve güvenliği hayati önem taşıyor. Çatılarda çalışacak kişilerin yüksekte çalışma ve iş güvenliği konularında eğitimleri ve sertifikaları olmalı.
AĞIR CEZAİ YAPTIRIMLAR
Dernek olarak iş sağlığı ve güvenliği her zaman gündemimizde. Konuyla ilgili hem ustalara hem sektörde çalışmak isteyen usta adaylarına hem de işverenlere yönelik eğitimler veriyoruz” dedi.
İş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenlere de büyük görev düştüğünü söyleyen Yavuz, “2013 yılı itibariyle yürürlüğe giren 6331 Sayılı Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu, bir çalışanı dahi olsa tüm işverenleri ilgilendiriyor, işverene birçok yükümlülük getiriyor ve ağır cezai yaptırımlar öngörüyor” diye konuştu.
MEB SERTİFİKALI USTALAR YETİŞECEK
Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzaladıklarını anlatan ÇATIDER Yavuz, bu protokol ile Türkiye genelinde bünyesinde İnşaat Teknolojisi Çatıcılık Dalı olan toplam 22 meslek lisesinde “Mesleki Geliştirme ve Uyum Kursu” açacaklarını ifade etti. Yavuz, kurs sonunda başarılı olan kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Çatı Ustası Belgesi verileceğinin de altını çizdi.ANKARA /