ANKARA / Prof. Dr. Firdevs Aktaş, 1 Aralık Dünya AIDS günü nedeniyle yaptığı değerlendirmede, Türkiye’de resmi AIDS vaka sayısının buzdağının üstünü gösterdiğini belirterek, tanımlanan hasta sayısı artışının, hastalığın artışı olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.
Hastalık konusunda bilinçlenmenin başlıca yolunun eğitim olduğunu vurgulayan Aktaş, “Kondom kullanımı gibi özellikle cinsel yolla bulaşmayı önleyecek davranışlar yerleşmedikçe vaka sayısının artması olağandır. Çünkü bilmek yapmak değildir. Eğitim, AIDS’le mücadelenin en önemli basamağıdır. Film, TV dizisi, kamu spotu, afiş gibi her türlü görsel ve yazılı medya araçları kullanılabilir” değerlendirmesinde bulundu.
AIDS’de tedavinin hedefinin virüsü uzun süreli baskılamak, bozulmuş olan bağışıklık fonksiyonlarını düzeltmek ve/veya korumak, yaşam kalitesini ve süresini arttırmak olduğunu ifade eden Aktaş, Türkiye’de de mevcut olan etkin AIDS ilaçları ile hastalığın kontrol edildiğini ve yaşam süresinin uzatıldığını hatırlattı. Aktaş,hastalığa eşlik eden fırsatçı enfeksiyonların aşı ve ilaçla korunmasının sağlandığını dile getirdi.
Türk toplumunun AIDS’e bakışını da değerlendiren Aktaş, şöyle konuştu:
“Türkiye’de şüpheli cinsel ilişki sonrası AIDS olma korkusu takıntı haline gelenler de var, hastalığını saklama ve hastalığı reddetme yaklaşımında olanlar da var. ‘Bana bir şey olmaz’ düşüncesiyle korunmayı reddedenler yaygın. Hastalığın saklanmasının ardında da en çok toplumda AIDS/HIV hastasını dışlamanın yaygın olması yatıyor. Öte yandan hastaya müdahale etmeyi reddeden sağlık personeli giderek azaldı.” HIV/AIDS’in korunmasız cinsel ilişki, kan yolu ve anneden bebeğe olmak üzere 3 yolla bulaşabileceğine işaret eden Aktaş, Türkiye’de en önemli bulaşma şeklinin cinsel ilişki olduğunu bildirdi.ANKARA /