Başkent’te konut stoğunun giderek arttığını belirten İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, yeni yapılan binaları “kimliksiz” diye nitelendirdi. Koçoğlu, “Ankara kültürel kimliğini kaybediyor” dedi.
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, Ankara’da son yıllarda ivme kazanan inşaat sektörünü değerlendirdi.
Başkent’te yeni yapılan binaları, “kimliksiz” diye tanımlayan Koçoğlu, “Ankara kültürel kimliğini kaybediyor” dedi.
Son yıllarda tüm ülkede konut arzının hızla arttığını ifade eden Koçoğlu, şunları söyledi:
DENGE SAĞLANMALI
“Bu gelişmeye bir de kentsel dönüşüm çalışmaları eşlik ediyor. Ankara da diğer şehirlerde olduğu gibi bu gelişmelere kayıtsız değil. Hatta konut stoğunda ciddi bir artış var. Bu kadar hızlı ve sık değişimlerde çok dikkatli olunması gerekiyor. Bunun için öncelikle konut sektöründe arz ve talep dengesinin sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Bunun yanı sıra konut sektörüne özellikle tarihi ve kültürel özellikleri gözeten bir bakış açısına ihtiyaç var.
KOLAY OLMAMALI
Ankara’da da yaşanan yoğun arz artışının iki tarafı var. Birincisi tüketici tarafı, ikincisi de üretici tarafı. Nasıl her isteyen rahatlıkla finans kuruluşu sahibi olamıyorsa, her isteyen de konut yapmak için bu kadar kolay para toplayamamalı. Bin, iki bin konutluk proje için yetkisi olmayanlar milyonlarca lira para topluyor ve sonra tüketici mağdur oluyor. Bu büyük bir hata.
İDDK KURULMALI
Artık müteahhitlik de banka kurmak gibi girişi zor ve belli kurallara bağlı olmalı, BDDK örneği gibi İnşaatları Düzenleme ve Denetleme Kurumu kurulup, inşaat piyasasını düzenlemeli ve sürekli denetlemeli. Tüketiciler ise, bu dönemde mağdur olmamak için çok dikkatli olmak ve konut alımında geçmiş performansları iyi olan köklü firmaları tercih etmek zorunda. Bu yoğun arz içinde tüketici, riski ancak bu şekilde bertaraf edilebilir.”
DIŞ CEPHE İÇİN BAĞIMSIZ KURUL
Kent kimliği kapsamında mimari kimliğin çok önemli olduğunun altını çizen Koçoğlu, “Şu anda Ankara’da kent kimliği neredeyse yok. Başkente yakışır bir fiziksel kimlik ve kültür oluşturulması gerekirken, TOKİ Evleri diye adlandırılacak modelin şehri kavramakta olduğunu görüyoruz. Bu olguyu yıkmalı ve standart apartman tipinden vazgeçmeliyiz. Özellikle bina dış cepheleri için bağımsız bir kurul oluşturulmalı ve dış cephe mimarisi ehil ellere bırakılmalı. Çünkü dış cephe, şehir kimliklerinin en önemli unsurudur” diye konuştu.