ANKARA / Başkent’in kanayan yarası haline dönüşen sokak köpeği sorunu halen çözülmeyi beklerken, kentliler başıboş köpeklerin saldırısından korunmak için alternatif yollar arıyor.
Bazı bölgelerde yaklaşık 15-20 köpeğin sürüler halinde gezmesi, kışın yiyecek bulmakta zorlanan köpeklerin daha saldırgan davranması, akıllı telefon uygulaması köpeksavarı popüler hale getirdi.
Akıllı telefonlar için 50’nin üzerinde değişik ‘köpeksavar’ yazılımı bulunuyor. Daha önce köpek saldırısına maruz kalmış veya köpeklerden korkan kentliler, telefonlarına birden fazla uygulama indirerek, kendilerini korumaya çalışıyor. Bazı kullanıcılar uygulamanın işe yaradığını söylerken, bazıları da uygulamayla köpeklerin daha da sinirlendiğini söylüyor.
ŞİKAYETLERİN YÜZDE 21 SALDIRI VAKASI
Öte yandan, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sene başından eylül ayı sonuna kadar 3 bin 800 kişinin kuduz aşısı olduğu belirtilirken, yaklaşık 25 bin sokak köpeğinin yaşadığı tahmin edilen Çankaya’yla ilgili, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, şunları söyledi: “Sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili belediyeye bir ayda ortalama 300 şikayet geliyor. Şikayetlerin yüzde 32’si ‘gürültü ve başıboş köpek’, yüzde 30’u ‘hasta, yaralı hayvan’, yüzde 21’i ‘saldırı’, yüzde 15’ini ise ‘ölü’ başlıkları altında oluyor. Her canlının yaşamaya hakkı var, Çankaya Belediyesi olarak biz bugün Avrupa’nın en büyük hayvan barınağına sahibiz. Aylık olarak yaklaşık 338 hayvanın yakalanıyor, 83 hayvan kısırlaştırılıyor, 90 hayvan sahiplendiriliyor, bin 525 hayvan tedavi ediliyor ve 213 hayvan bölgesine bırakılıyor.”
UYGULAMA SOSYAL MEDYADA
Sosyal paylaşım sitelerinde, köpeksavar uygulamalarıyla ilgili şu tweet’ler atıldı.
Çağla Kayagür: Köpekleri sevebilmek için onlara yazılmış kitaplar bile okudum ama mümkünatı yok sevemiyorum. Çare köpeksavar uygulaması. Ceren Aydoğdu: Google Play Store’dan köpeksavar indirin yüzde yüz işe yarıyor.
Mehmet Acar: Bu mahlukat hoşttan anlamaz, ben köpeksavar tavsiye ederim.
KENTİN GÖBEĞİNDE ISIRILDIM
Magazin muhabiri Gökhan Başara, sokak köpeklerinin saldırısına uğradı. Yaklaşık 20 gün önce bir köpek tarafından ısırılan Başara olayı şöyle anlattı: “Saat gece 12 civarında Şili Meydanı’ndan Tunalı Hilmi Caddesi’ne gitmek üzere yürüyordum. Atatürk Bulvarı’ndan 7-8 köpek geliyordu. 5-6 tanesi beni görünce yolun karşısına geçti. İki tanesi de yanımdan geçerken bir tanesi dönüp arkamdan bacağımı ısırdı. Yani Başkent’in göbeğinde ısırıldım. Köpekleri bende seviyorum ama başıboş köpekler için gerekli rehabilitasyon ve aşılarının yapılması lazım. Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi’ne gittim aşı olmaya. Hemşirelere sordum onlar da sürekli köpek ısırma vakalarının geldiğini aktardı.”
BUNUN SEBEBİ İNSANLAR
Hayvanların sokaklarda olmasının tek sebebinin insanlar olduğunu ifade eden Hayvanları Koruma Derneği 2’inci Başkanı Aynur Altun, “İnsanlar üzerlerine düşen görevi yaparlarsa bu problem ortadan kalkar” derken, Bilkent’te oturan ve buradaki sokak köpeklerinin bakımını arkadaşlarıyla birlikte üstlenen hayvansever Nurdan Şivecan ise “Kimsenin ‘Korkuyorum’ diyerek hayvanlara eziyet etme ve zehirleme yetkisi yok. Belediyeler başta olmak üzere elbirliğiyle sokak hayvanlarının bakımını üstlenmeliyiz” dedi.
Köpeksavar uygulamasının, etrafa yaydığı rahatsız edici sesle köpekleri uzak tuttuğu belirtiliyor.ANKARA /