ANKARA / Kendine has aroması, yatıştırıcı ve rahatlatıcı özelliğiyle özellikle yaz aylarında ilgi gören meyan kökü şerbeti, Ramazan’da da vazgeçilmezler arasında yerini alıyor. Irmak kenarlarında, sulak ve nemli yerlerde yetişen meyan kökünün bazı işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen şerbet, satıcısının yüzünü güldürüp, içeni serinletiyor. Birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen şerbet, bunaltıcı sıcaklarda insanların tercih ettiği en önemli içecekler arasında dikkati çekiyor. Ramazan ayının son yıllarda sıcak aylara denk gelmesiyle birlikte tüketimi daha da artan meyan şerbeti, iftar sofralarını süslüyor.
30 yıldır meyan şerbeti satan Mehmet Gündüz, her Ramazan’da olduğu gibi bu yıl da meyan şerbetine yoğun talep geldiğini söyledi.
BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR
Özellikle artan sıcaklardan dolayı vatandaşların meyan şerbetini tercih ettiğini vurgulayan Gündüz, şunları söyledi:
“Meyan kökünü yıkadıktan sonra çay demler gibi kazanda iki saat bekletiyoruz. Daha sonra iyice süzülen meyan suyuna buz atıp içmeye hazır hale getiriyoruz. Vatandaşlar saatlerce aç kalmanın ardından yemek yediklerinden rahatsız olmamak için orucunu önce meyan şerbetiyle açıyor. Günlük ortalama 400 litre meyan şerbeti satıyoruz. Meyan şerbeti, birçok hastalığa da iyi geliyor ve mideye rahatsızlık vermiyor.”
SATIŞLAR RAMAZAN’DA PATLADI
51 yıldır meyan şerbeti satışı yapan ve ürününü Türk Patent Enstitüsü’ne tescil ettiren Abdullah Culha ise, sattığı meyan şerbetinden almak isteyen vatandaşlar saatler öncesinden dükkanın önünde kuyruğa girdiğini söyledi. Meyan şerbetinin Şanlıurfa ile özdeşleştiğini ancak, geleneksel bir tat olması nedneiyle herkes tarafından beğenilerek tüketildiğini vurgulayan Culha, “Ramazan ayı bizler için iyi bir fırsat. Günlük 750 litre olan satışlarımız, Ramazan ayında 3 bin litreye kadar çıktı” dedi.ANKARA /